Kärnorna är borrprover från Arktis is i norra Kanada och används av forskare som bland annat vill studera förändringar i klimatet. En del av isen är tiotusentals år gammal och i den finns luftbubblor, dammkorn och pollen som forskarna analyserar.
Totalt fanns 1 408 meterlånga iskärnor i frysanläggningen innan haveriet som gjorde att drygt var åttonde iskärna förstördes. Normalt ska frysarna hålla en temperatur på –37 grader Celsius, men felet gjorde att temperaturen istället steg till uppemot 40 grader.
Bland annat förlorades en iskärna som hämtats på Kanadas 5 595 meter höga Mount Logan.
– Vi förlorade bara 15 meter kärna, men eftersom det var botten av kärnan så motsvarar det 16 000 år av de 17 700 år vi hade från början, förklarar glaciologen Martin Sharp.
University of Alberta är numera hem för Kanadas arkiv över iskärnor. Många av dem har samlats in av forskare under 2000-talet, vilket är ett krävande och dyrt arbete. En enda iskärna uppges kosta mellan en halv till en miljon dollar att ersätta, inte minst på grund av den krävande logistiken med att hålla kärnorna nedfrysta under transporten.