Faksimil: SVT

Svenskarna vräks - grannar hotar flytta i protest

Publicerad 7 juni 2012 kl 21.34

Inrikes.Två par i samma trappuppgång vräks av Grums kommun för att ge plats åt ett boende för unga illegala invandrare. Kommunfullmäktiges ordförande hävdar att det inte handlar om en vräkning, men de drabbade är fortfarande besvikna och nu hotar grannarna i området att flytta i protest.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tider har tidigare skrivit om Åke Vigren och hans grannar i Grums som vräkts för att ge plats åt ett boende för unga illegala invandrare, så kallade "ensamkommande flyktingbarn". Nyheten har väckt starka reaktioner och under dagen har Grums kommuns växel ringts ned av upprörda medborgare. Samtidigt hotar grannarna till det kommande invandrarboendet att flytta i protest mot kommunens beslut att vräka två familjer.

Gunilla Andersson (S), kommunfullmäktiges ordförande och andre vice ordförande  i kommunstyrelsen, påpekar att de boende inte blir vräkta i formell mening eftersom de kommer att få en ersättningsbostad.

Hur ser kommunen på att arbetare vräks för att ge plats åt kommunal verksamhet?
– Vi har erbjudit honom en annan lägenhet. Det är inte så att vi vräker honom. Det gör vi inte, säger Andersson.

De kan väl inte välja att stanna kvar? Då är det väl en vräkning?
– Jag skulle inte säga att det är en vräkning. Tidigare sa de att det gick bra. Jag vet inte vad som har fått dem att ändra sig.

Eje Larsson bor i samma trappuppgång som Åke Vigren. Han ger en helt annan bild och uppger att kommunen redan från början gjorde klart att de boende inte hade något val förutom att lämna adressen.

– Vi har aldrig sagt att vi vill flytta. Vi är tvingade att flytta. Det är jobbigt att få ett sådant besked. Vi har ju inte gjort något. Det känns kymigt, men jag ids icke bråka med kommunen, säger Larsson och påpekar att han aldrig kan tänka sig att bo i det kommunala bostadsbolagets lägenheter igen efter den dåliga behandlingen.

Kommunen hotade med rättegång
Eje Larsson och hans sambo har bott i lägenheten i 30 år. När han talade med kommunchefen och fastighetsbolagets VD Annika Lomarker hotade hon med rättegång om inte svenskarna frivilligt gav sig av.

– Kommunen har gjort fel helt klart. Jag ringde ned till hyresnämnden i Göteborg. De sa med en gång att det här var helt fel. Jag pratade nämligen med Annika Lomarker, VD:n, jag frågade henne om jag vägrar att flytta, vad händer då? Ja då blir det rättegång och överklagan och där har du ingen chans, sa hon, då blir du vräkt istället vore det bättre, säger Larsson.

Makthavare på dubbla stolar
Kommunchefen Annika Lomarker uppbär ersättning både för sin tjänst som kommunchef och som VD för kommunens bostadsbolag, som nu vräker Eje Larsson. Men de uppgifterna är ingen nyhet för Eje Larsson.

- Det visste jag. Jag tycker det låter knepigt. Jag tog upp frågan med hyresnämnden och de anser att hon sitter på två stolar, säger Eje Larsson.

Kommunen säger att det finns gott om lediga bostäder i staden dit de uppsagda kan flytta. Men det svaret imponerar inte på Eje Larsson.

– Jag tycker att kommunen lika gärna kan ta de tomma lägenheterna istället för att jag ska tvingas dit. Finns det tomma lägenheter kan kommunen ta dessa och ge tusan i oss.

Skulle ni accepterade om kommunen backade?
– Det är sak samma vad kommunen gör, vi tänker inte bo kvar ändå. De kan inte behandla folk på det här viset. Jag stannar inte kvar inom bostadsbolaget. Jag är inte värd ett nickel. Grannarna hotar med att flytta i protest, säger Larsson.

– Kommunen säger att det är ensamkommande flyktingbarn. Men det är ju vuxna som kommer. Man tänker ju sig finska krigsbarn, men dessa är säkert 20 till 25 år med helskägg och allting.

Men Eje Larsson vill samtidigt poängtera att han förstår invandrarnas situation och att det är kommunen han är kritisk mot.

– Det är pengar kommunen är ute efter. De måste ha gjort en bra deal med Migrationsverket, avslutar Larsson.

Fria Tider kunde inte nå Annika Lomarker för en kommentar då hon var bortrest till på måndag. Kommunstyrelsens ordförande Torbjörn Bood (s) vägrade att kommentera fallet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

17-åriga Wilma tros ha mördats

Man gripen av polis. Ska ha varit sambo med flickan.0 

Ekonominyheter

Världselitens köp av privatjet skenar

Predikar "flygskam" för reguljärflygets resenärer.. Men själva slår kändisar och storbolag rekord i inköp av privatjet i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Problemet med vårt etablissemang är inte i första hand inkompetensen – utan mesigheten.0 

Vetenskap

Nyupptäckta motiv på hällmålning avslöjar sjöfart på stenåldern. Forskarna upptäckte bilderna med hjälp av ny teknik.0 

Nasa byter namn på rymdobjekt efter PK-kritik. Namnet Ultima Thule anklagades för att vara nazistiskt.0 

Kultur

Löfven: Brottslighet beror inte på invandring. Försvarar Agenda-intervjun. 0 

Beslutet: Storkyrkan i Gamla stan målas rosa. Kyrkorådet, länsstyrelsen och Skönhetsrådet överens.0