Greta Thunberg: "Barn drabbas hårdast av coronaviruset"

Publicerad 17 maj 2020 kl 20.12

Media. Barn drabbas hårdast av coronaviruset. Det säger 17-åriga Greta Thunberg, känd för sin klimataktivism, och som nu bjudits in till CNN:s expertpanel om den pågående coronapandemin.

Gilla artikeln på Facebook

Svenska Greta Thunberg deltog under veckan i CNN:s expertpanel för att diskutera coronapandemin tillsammans med CNN-ankaret Anderson Cooper samt läkaren och medicinjournalisten Sanjay Gupta.

– Vi har lanserat en ny kampanj för att hjälpa UNICEF under COVID-19-pandemin, berättar Greta Thunberg i inslaget.

– Under alla kriser är det alltid de svagaste som drabbas hårdast. Och det är barn, i synnerhet i den globala södern. Människor i de fattigaste delarna av världen. Särskilt människor i konfliktzoner och flyktingläger, fortsätter hon.

Anderson Cooper fyller därefter i Gretas resonemang för varför barn drabbas hårdast av coronaviruset:

– Eftersom vården överbelastas så påverkar det barn på ett sätt som folk inte tänker på. När skolor stängs så är det för många barn deras främsta källa för ett näringsrikt mål mat, säger han.

I inslaget berättar även den svenska aktivisten att hon själv var sjuk tidigare i år i något hon tror var COVID-19, och att hon då isolerade sig i sin lägenhet.

– Det var den självklara saken att göra, menar Greta Thunberg.

CNN visar också ett klipp med infektionsexperten Anthony Fauci där han pratar om fall där barn insjuknat i något som liknar Kawasakis sjukdom, och att de fallen kopplats till coronaviruset.

– När du hör det. Får det dig att känna att det är mer skrämmande, att det är mer mystiskt, eller vad tycker du? undrar Gupta.

Greta verkar emellertid inte förstå eller vara förberedd på frågan och svarar mer allmänt om att sjukdomen också drabbar barn.

Greta Thunberg har under den pågående coronakrisen sadlat om från klimataktivist till coronaaktivist. Många är starkt kritiska till att hon bjudits in till CNN:s expertpanel och ifrågasätter om den svenska tonåringen verkligen har rätt meriter för att diskutera pandemin i tv.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att Greta Thunberg är gymnasiestudent. Det stämmer inte. Hon har ännu inte påbörjat sina gymnasiestudier.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0