Greta Thunberg: "Barn drabbas hårdast av coronaviruset"

Publicerad 17 maj 2020 kl 20.12

Media. Barn drabbas hårdast av coronaviruset. Det säger 17-åriga Greta Thunberg, känd för sin klimataktivism, och som nu bjudits in till CNN:s expertpanel om den pågående coronapandemin.

Gilla artikeln på Facebook

Svenska Greta Thunberg deltog under veckan i CNN:s expertpanel för att diskutera coronapandemin tillsammans med CNN-ankaret Anderson Cooper samt läkaren och medicinjournalisten Sanjay Gupta.

– Vi har lanserat en ny kampanj för att hjälpa UNICEF under COVID-19-pandemin, berättar Greta Thunberg i inslaget.

– Under alla kriser är det alltid de svagaste som drabbas hårdast. Och det är barn, i synnerhet i den globala södern. Människor i de fattigaste delarna av världen. Särskilt människor i konfliktzoner och flyktingläger, fortsätter hon.

Anderson Cooper fyller därefter i Gretas resonemang för varför barn drabbas hårdast av coronaviruset:

– Eftersom vården överbelastas så påverkar det barn på ett sätt som folk inte tänker på. När skolor stängs så är det för många barn deras främsta källa för ett näringsrikt mål mat, säger han.

I inslaget berättar även den svenska aktivisten att hon själv var sjuk tidigare i år i något hon tror var COVID-19, och att hon då isolerade sig i sin lägenhet.

– Det var den självklara saken att göra, menar Greta Thunberg.

CNN visar också ett klipp med infektionsexperten Anthony Fauci där han pratar om fall där barn insjuknat i något som liknar Kawasakis sjukdom, och att de fallen kopplats till coronaviruset.

– När du hör det. Får det dig att känna att det är mer skrämmande, att det är mer mystiskt, eller vad tycker du? undrar Gupta.

Greta verkar emellertid inte förstå eller vara förberedd på frågan och svarar mer allmänt om att sjukdomen också drabbar barn.

Greta Thunberg har under den pågående coronakrisen sadlat om från klimataktivist till coronaaktivist. Många är starkt kritiska till att hon bjudits in till CNN:s expertpanel och ifrågasätter om den svenska tonåringen verkligen har rätt meriter för att diskutera pandemin i tv.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att Greta Thunberg är gymnasiestudent. Det stämmer inte. Hon har ännu inte påbörjat sina gymnasiestudier.


Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Media

Trump öppnar för att "stänga ner" Twitter

Anklagar plattformen för att "helt tysta konservativa röster".. "Vi kommer att hårt reglera eller stänga ner dem innan vi låter det ske."0 

Ring P1 fälls för invandringskritik

Inte "förenligt med demokratin" att säga vad man vill.. Nu fälls Sveriges Radios inringarprogram av Granskningsnämnden.0 

Aftonbladet: "Påfallande många judar" bakom coronakritiken mot Sverige

"Typ som Wolodarski, Göran Rosenberg".. Den svenska linjen har "påfallande många" judiska kritiker, varnar tidningen i sin samtidspodd.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus