Jan Helin är programdirektör för Sveriges Television och kommer närmast från en topposition inom kvällspressen.

Hård kritik mot SVT för omstridd uthängning

Publicerad 2 april 2017 kl 13.59

Inrikes. SVT får hård kritik för att ha hängt ut en undersköterska för att han driver en Facebook-grupp som kritiserar hur vården fungerar. Men själva försvarar sig SVT med att man bara har gett sig på personer som "sprider en skrämselbild" av svenska staten.

Gilla artikeln på Facebook

"Dessa dolda opinionskrafter överger och trasar sönder den öppna samhällsdebatten och de fria samtalen", skriver SVT-chefen Karin Ekman när hon förklarar varför man beslutat att hänga ut undersköterskan som driver gruppen Rädda Vården.

"Genom att sprida artiklar, bilder och videomaterial, och genom att organisera sina följare i externa kommentarsattacker, förmedlar de just nu skrämselbilder av Sverige", skriver hon vidare.

Den uthängda undersköterskan sade före publiceringen till SVT att deras namngivning troligen kommer att få konsekvenser för honom.

– Jag har ju en arbetsgivare som med oblida ögon ser på sånt här. Jag har lagt upp länkar hur det ser ut på Astrid Lindgrens barnsjukhus där jag jobbar, och det kan få konsekvenser, sade han då.

Men experter och myndigheter dömer ut SVT:s publicering. Kommunikationsdirektören i Västra Götalandsregionen, Erik Lagersten, skriver i ett skriftligt uttalande att "metoden som Sveriges Television använder sig av är olycklig och motverkar sitt syfte".

Enligt honom är SVT:s påstående om att det skulle vara problematiskt att folk driver opinion utan avsändare "exakt samma som förtroendevalda och chefer använder sig av när de i strid med efterforskningsförbudet söker anonyma källor för artiklar som skyddas av källskydd". Enligt Lagersten vore det rimligt om vanliga medborgare som uttalar sig i sociala medier också har en grundlagsskyddad anonymitet.

Även Peter Santesson, statsvetare och opinionschef på Demoskop, är kritisk till SVT:s uthängning.

"Offentlig sektor gynnas av ett stort utrymme för kritik, men SVT vänder på steken och riktar absurt nog sitt granskande öga mot enskilda medborgare och visselblåsare – till försvar för offentliga institutioner och system", skriver han i Dagens Samhälle.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Roger Waters till Zuckerberg: "Fuck you". Erbjöds "gigantisk summa pengar" av Facebook.0 

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0