Hård kritik när SD förbjuder Jünger

Publicerad 7 mars 2013 kl 13.41

Inrikes.Nyheten att Patrik Ehn kan komma att uteslutas ur Sverige­demokraterna efter att bland annat ha uttryckt uppskattning för författaren Ernst Jünger, väcker starka känslor hos Fria Tiders läsare och på nätet.

Gilla artikeln på Facebook

Fria Tider rapporterade igår att Sverigedemokraternas medlemsutskott har initierat ett så kallat personärende mot partiets gruppledare för Västra Götaland, Patrik Ehn, som påstås hysa "ideologiskt avvikande" åsikter. Ehn anklagas bland annat för att ha rekommenderat läsning av författaren Ernst Jünger. Enligt medlemsutskottets ordförande Johnny Skalin är bakgrunden till personärendet mot Ehn ”arbetet med nolltoleransen som initierades av Jimmie Åkesson under hösten 2012”.

Fria Tiders artikel om anklagelserna mot Patrik Ehn har i skrivande stund lästs av närmare 40 000 personer och samlat över 350 kommentarer, som nästan uteslutande är skarpt kritiska mot planerna på att utesluta Ehn.

”Detta är ju fullständigt absurt. … Ernst Jünger finns på varenda bibliotek i Sverige och säljs på varenda bokhandel som har lite intellektuella ambitioner. En person kan knappast kalla sig konservativ om han inte har läst Jünger. Vad är detta för anti-intellektuell smörja?”, skriver signaturen "Elbolaget".

”Ett socialkonservativt och nationalistiskt parti förbjuder medlemmarna att läsa förmodligen den största konservativa och nationalistiska författaren under 1900-talet. Helt jävla fantastiskt”, kommenterar "aryavarta".

”Ja tänka sig, till medlemsansökan till SD ska nu bifogas både boklista och länksamling”, skriver "Tyler".

Ett återkommande tema bland kommentarerna är att Sverigedemokraterna viker sig för lätt när massmedia piskar upp drev mot partimedlemmar.

”Med den stenhårda nolltoleransen inom SD har man gett bl a Expo skott mot öppet mål, där de enkelt genom informationsläckor kan kabla ut information i syfte att få medlemmar uteslutna”, skriver "Styrbjörn".

"Sluta upp att slicka mediahyenorna i häcken. Sån skit vill vi inte se av dem som vi hoppas kan vända den onda utvecklingen i vårt land", kommenterar "gunnwall".

Många uttrycker också uppskattning för Patrik Ehn. ”Lugn, balanserad och beläst”, ”mycket omtyckt här i Göteborg” och ”en resurs för partiet och för VG-regionen”, lyder några av omdömena om Ehn.

Även på Sveriges största diskussionsforum Flashback väcker anklagelserna mot Ehn förvåning.

"Det här är skandalöst jävla uselt. Att öppna ett uteslutningsärende för att folk läser böcker och faktiskt känner till nånting om sin samtid är så smaklöst att jag saknar ord", kommenterar användaren "Himmelstoss".

”Hela den här grejen fick mig faktiskt lite mer intresserad av Ernst Jünger också, en författare som jag skam till sägandes inte har läst, men som jag definitivt kommer att läsa nu. Han verkar intressant som person också; han blev erbjuden en riksdagsplats och ledningen för den tyska litteraturakademin av nazisterna, men vägrade båda. Han var också med i utkanterna av den konservativa motståndsrörelse som genomförde attentatet mot Hitler 20 juli 1944. Hu! Det låter verkligen som en riktig mörkermänniska man måste ta avstånd från”, skriver "Mazzini".

”Kan det vara så att medlemmarna i [Sverigedemokraternas medlemsutskott] är obildade?”, frågar sig "chainmail".

Medlemmar i partiet som Fria Tider varit i kontakt med beskriver Patrik Ehn som en kompetent och allmänt omtyckt gruppledare som åtnjuter starkt stöd inom SD Väst.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Kikhosta ökar i Sverige

FHM:s larm. Följer trend i Europa, där dödsfall bland spädbarn rapporterats.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hyllades i media som "charmig, vänlig ung man". Domaren trodde han läst fel: "Hur kan något sådant inträffa?"0 Plus

Mer från Inrikes

S kräver besked om Jas Gripen till Ukraina

Sätter press på regeringen.. Kräver att Zelenskyj får ett konkret besked före midsommar.0 

Svenska kvinnan fortfarande drottning i köket

Nya mätningen.. Bara 4 procent uppger att deras partner bestämmer vad det blir för middag.0 

Vetenskap

Färre unga vuxna får antidepressiva. Avbrott i kraftiga ökningen.0 

Tecken på atmosfär runt jordlik planet. Upptäckten med James Webb-teleskopet.0 

Kultur

Han är årets naturfotograf. Krister Berg får priset.0 

Staten bytte deras kön – sen blev de vuxna och ångrade sig. Skakande reportage om ”transvården”.0