KAN GÅ FEL: Invandrare med läkarexamen från tredje världen jobbar idag som "olegitimerade läkare" inom den svenska vården. Det hotar patientsäkerheten, varnar AT-Nämnden.

Invandrare får jobba som läkare trots att de saknar legitimation

Publicerad 12 juni 2015 kl 03.13

Inrikes. Idag jobbar många invandrare från tredje världen som läkare inom den svenska vården – trots att de saknar legitimation. Nu varnar företrädare för AT-Nämnden för att gräddfilen för "olegitimerade" invandrarläkare hotar patientsäkerheten.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en debattartikel i Svenska Dagbladet som företrädare för AT-Nämnden, som prövar läkares kompetens innan de får legitimation, varnar för att utomeuropeiska läkare ofta brister i kompetens och har svårt att lära sig.

"En myt som upprepas tillräckligt ofta lätt uppfattas som en sanning till sist. Ett sådant exempel är den nu av politiker allt oftare framförda uppfattningen att det finns ett stort antal läkare i Sverige med läkarutbildning utanför Sverige som hindras att arbeta i svensk sjukvård på grund av onödigt administrativt krångel", skriver företrädarna för AT-nämnden.

I själva verket underkänns 40 procent av läkarna med en examen utanför EU när de gör AT-provet, medan bara 2-4 procent av läkarna med svensk utbildning misslyckas med samma prov.

"Det ska påpekas att dessa individer ändå kan arbeta som olegitimerade läkare inom den svenska sjukvården", skriver AT-nämndens företrädare.

Dessutom kan invandrarläkarna skriva om provet så många gånger att de lär sig frågorna utantill och blir godkända som läkare ändå. 

"Det faktum att man kan genomgå AT-provet ett obegränsat antal tillfällen och att man kan arbeta som olegitimerad läkare trots att man underkänts vid upprepade tillfällen är inte tillfredsställande ur patientsäkerhetssynpunkt", konstaterar AT-Nämnden.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0