KAN GÅ FEL: Invandrare med läkarexamen från tredje världen jobbar idag som "olegitimerade läkare" inom den svenska vården. Det hotar patientsäkerheten, varnar AT-Nämnden.

Invandrare får jobba som läkare trots att de saknar legitimation

Publicerad 12 juni 2015 kl 03.13

Inrikes. Idag jobbar många invandrare från tredje världen som läkare inom den svenska vården – trots att de saknar legitimation. Nu varnar företrädare för AT-Nämnden för att gräddfilen för "olegitimerade" invandrarläkare hotar patientsäkerheten.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en debattartikel i Svenska Dagbladet som företrädare för AT-Nämnden, som prövar läkares kompetens innan de får legitimation, varnar för att utomeuropeiska läkare ofta brister i kompetens och har svårt att lära sig.

"En myt som upprepas tillräckligt ofta lätt uppfattas som en sanning till sist. Ett sådant exempel är den nu av politiker allt oftare framförda uppfattningen att det finns ett stort antal läkare i Sverige med läkarutbildning utanför Sverige som hindras att arbeta i svensk sjukvård på grund av onödigt administrativt krångel", skriver företrädarna för AT-nämnden.

I själva verket underkänns 40 procent av läkarna med en examen utanför EU när de gör AT-provet, medan bara 2-4 procent av läkarna med svensk utbildning misslyckas med samma prov.

"Det ska påpekas att dessa individer ändå kan arbeta som olegitimerade läkare inom den svenska sjukvården", skriver AT-nämndens företrädare.

Dessutom kan invandrarläkarna skriva om provet så många gånger att de lär sig frågorna utantill och blir godkända som läkare ändå. 

"Det faktum att man kan genomgå AT-provet ett obegränsat antal tillfällen och att man kan arbeta som olegitimerad läkare trots att man underkänts vid upprepade tillfällen är inte tillfredsställande ur patientsäkerhetssynpunkt", konstaterar AT-Nämnden.


Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Mer från Inrikes

Kritiserade Patriot-projektet rullar vidare

På plats i Sverige 2021.. Just nu produceras det dyra robotsystemet i USA.0 

Byråkratin tar knäcken på svenska fiskare

Hela yrkeskåren snabbt på väg att dö ut helt.. Yrkesfiskare uttrycker stor frustration över politikernas regleringar.0 Plus

Sidor

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0