KAN GÅ FEL: Invandrare med läkarexamen från tredje världen jobbar idag som "olegitimerade läkare" inom den svenska vården. Det hotar patientsäkerheten, varnar AT-Nämnden.

Invandrare får jobba som läkare trots att de saknar legitimation

Publicerad 12 juni 2015 kl 03.13

Inrikes. Idag jobbar många invandrare från tredje världen som läkare inom den svenska vården – trots att de saknar legitimation. Nu varnar företrädare för AT-Nämnden för att gräddfilen för "olegitimerade" invandrarläkare hotar patientsäkerheten.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en debattartikel i Svenska Dagbladet som företrädare för AT-Nämnden, som prövar läkares kompetens innan de får legitimation, varnar för att utomeuropeiska läkare ofta brister i kompetens och har svårt att lära sig.

"En myt som upprepas tillräckligt ofta lätt uppfattas som en sanning till sist. Ett sådant exempel är den nu av politiker allt oftare framförda uppfattningen att det finns ett stort antal läkare i Sverige med läkarutbildning utanför Sverige som hindras att arbeta i svensk sjukvård på grund av onödigt administrativt krångel", skriver företrädarna för AT-nämnden.

I själva verket underkänns 40 procent av läkarna med en examen utanför EU när de gör AT-provet, medan bara 2-4 procent av läkarna med svensk utbildning misslyckas med samma prov.

"Det ska påpekas att dessa individer ändå kan arbeta som olegitimerade läkare inom den svenska sjukvården", skriver AT-nämndens företrädare.

Dessutom kan invandrarläkarna skriva om provet så många gånger att de lär sig frågorna utantill och blir godkända som läkare ändå. 

"Det faktum att man kan genomgå AT-provet ett obegränsat antal tillfällen och att man kan arbeta som olegitimerad läkare trots att man underkänts vid upprepade tillfällen är inte tillfredsställande ur patientsäkerhetssynpunkt", konstaterar AT-Nämnden.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Mer från Inrikes

Malmö betalade ut 1,1 miljarder i socialbidrag

Nya katastrofsiffror från den mångkulturella staden.. Betalar ut mest bidrag och har högst arbetslöshet i hela landet.0 

Morddömd får 60.000 kronor för knäskada

Skadade sig under fotbollsmatch.. Får nu lika mycket ersättning som anhöriga till mordoffer får.0 

Här är falske polisen som länsar äldres konton

Har slagit till mot en lång rad kvinnor över 80.. Tricket: Skrämma offren med att de är på väg att utsättas för brott.0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0