Foto: Wikipedia

Krig mot Iran inte uteslutet

Publicerad 24 maj 2012 kl 00.19

Utrikes.Ett militärt angrepp mot iranska kärnkraftanläggningar är inte uteslutet, trots att Iran har nått en överenskommelse med FN:s kärnkraftsinspektion, säger Israel försvarsminister Ehud Barak.

Gilla artikeln på Facebook

Ministern refererade till överenskommelsen ifrån i tisdags mellan FN:s kärnkraftsinspektion IAEA och Iran. Barak sa att det bara var vilseledning från Irans sida för att undkomma internationella påtryckningar, skriver Russia Today.

I tisdag kom Iran och FN-organet IAEA överens om att IAEA skulle fortsätta inspektionerna av Irans kärnkraftsanläggningar för att kontrollera om Iran uppfyller icke-spridningsavtalet gällande kärnvapen som de skrivit under.

Israel har å andra sidan inte skrivit under icke-spridningsavtalet och förvägrar IAEA att kontrollera israeliska kärnkraftsanläggningar. Det är vida trott att Israel besitter kärnvapen, vilket Israel vägrar bekräfta eller dementera.

Försvarsminister Barak sa till israeliska Arméns radio att "ett kärnkrafts-Iran [original: nuclear Iran] kan inte tolereras och inga alternativ bortses ifrån" och gjorde därmed gällande att Israel fortfarande ser krig som en möjlighet.

Han sa Israel bara kan tillåta Iran att utveckla kärnkraft om de stänger ned all urananrikning och istället importerar redan anrikat uran.

Detta sa han samtidigt som iranska diplomater mötte den så kallade P5+1-gruppen i Bagdad under onsdagen. De diskuterar konflikten kring Irans kärnkraftsprogram, vilken bland annat Israel misstänker är ett fördolt projekt att utveckla kärnvapen. Iran insisterar att programmet är för civila ändamål.

Förra veckan sa USA:s ambassadör i Israel, Dan Shapiro, att Pentagon har en plan redo för ett militärt angrepp mot Iran och att den kan verkställas om så beslutas

- Det vore att föredra om en diplomatisk lösning kunde uppnås snarare än en militär sådan, sa Shapiro.

Ett militärt angrepp mot Iran har diskuterats bland Israel och dess allierade de senaste månaderna. Israel insisterar på att de har rätten att gå till angrepp om de anser det nödvändigt och säger att de inte behöver be om någons tillåtelse. Det finns en rädsla för att om ett sådant angrepp sker, så kommer Iran att svara med att angripa alla styrkor de ser som fiender, vilket skulle kunna leda till ett storkrig i området.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0