Italienska fotbollsfans i konflikt med romer

Publicerad 5 maj 2012 kl 12.14

Utrikes.Polisen i Pescara på Italiens östkust försöker förhindra potentiella våldshandlingar mellan fotbollsfans och lokala romer. Detta efter att ett mord ökat spänningarna mellan de två lägren.

Gilla artikeln på Facebook

Spänningarna mellan fans och romer uppstod när en supporter, Domenico Rigante, 24, blev mördad efter att en grupp romer bröt sig in i ett hus och anföll honom, rapporterar The Independent.

Den misstänkte mördaren, Massimo Ciarelli, 29, hade enligt lokal press hotat att döda offret en vecka tidigare efter ett bråk mellan Rigante och Ciarellis tvillingbror Antonio. Det har också framkommit att Ciarelli greps redan 2005 efter ett skottdrama som involverade andra romer.

Redan innan Domenica Rigante dog på sjukhus hade Pescara-supportrar, som sägs ha kopplingar till Forza Nuova, hämnats med bensinbombsattacker mot Massimo Ciarellis hus.

Pescaras fotbollsfans har upplyst romerna att de har fem dagar på sig att lämna staden eller ta konsekvenserna.

Enligt Nazareno Guarnieri, ordförande för National Roma Foundation, är det fel av fotbollsfansen att använda mordet som en ursäkt till att angripa alla romer.

-Om något ligger ansvaret på lokala myndigheter och institutioner i den meningen att det inte finns tillräckliga möjligheter för romerna att undvika marginalisering och social utslagning, menar Guarnieri.

Vad romerna själva har för ansvar för sin situation kommenterar inte Guarnieri.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

"Sexfantasier inte alltid så PK". Porrforskarens nya fakta utmanar feministiska teorier.0 Plus

Nya Sverigebilden

Scener från Malmö väcker förundran i USA. "Den svenska regeringen har tagit in en befolkning som hatar dem."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0