Facebook Live-våldtäkten
Det är porrens fel att invandrare från Mellanöstern våldtar.

#jagärhär-aktivisten Agneta: Våldtäkten är porrens fel

Publicerad 23 januari 2017 kl 15.25
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Det är porrindustrin som bär skulden för den gruppvåldtäkt som under söndags­morgonen anmäldes i Uppsalatrakten. Det hävdar flera av aktivisterna i vänster­gruppen #jagärhär.
– Han kan ha fått idéer någonstans ifrån, säger den 56-åriga aktivisten Agneta Laudon till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

"Hjälp till och stoppa macho­kulturen och porr­industrin, hat föder hat, och det räcker nu, oavsett etnicitet så är det inte okej detta, det är så nog nu som det kan bli."

Så skriver en kvinna som kallar sig Annica Linnéa i Fria Tiders kommentars­fält på Facebook med anledning av helgens uppmärk­sammade grupp­våldtäkt. Hon är en av aktivisterna i den ljusskygga vänster­gruppen #jagärhär, en grupp skapad av de båda SVT-profilerna Mina Dennert och hennes man Magnus.

Medlemmarna i #jagärhär har tidigare uppmärk­sammats för att sprida fantasi­fulla konspirations­teorier och falska anklagelser mot personer de uppfattar som politiska fiender. Nu har de gett sig in i debatten efter grupp­våldtäkten och kritiserar dem som upprörs över övergreppet.

Inlägget om "machokultur" och "porrindustri" får medhåll från dussintals andra aktivister. En av dem är den 56-åriga #jagärhär-aktivisten Agneta Laudon. "Jag tror som Annica Linnéa att porr­industrin är en av bovarna här. Folk blir avtrubbade och beroende det är skrämmande!" skriver hon på Facebook och får även hon stort stöd.

– Jag är skol­sköterska i grunden och jag hör att det har ändrat sig hur ungdomar diskuterar runt porr, berättar hon för Fria Tider.

– När jag växte upp var det väldigt undangömt, jag stod i en kiosk en sommar och då stod porrtidningarna i ett ställ bakom alla andra tidningar. Men nu pratar ungdomarna om porr som något ganska normalt, alla tycker inte det, men mycket mer än förr i tiden.

Hon fortsätter med ett resonemang om att sex idag är mycket mer "exploaterat" än det var förr och att sexlivet förstörs av porren. Hon tycker däremot inte att porr ska förbjudas, men efterlyser en mer öppen samhälls­debatt om den.

– Antingen är man en människa som inte tittar på porr, jag tittar inte på porr, eller så gör man det. Vissa människor kan hantera det medan andra kanske inte kan hantera det, säger Agneta.

– Om man blir avtrubbad av att titta på porr så kanske man inte har kvar den där känslan av vad som är rätt och vad som är fel. Man får idéer som man kanske inte hade haft annars.

Finns det inte en risk att du med det resonemanget slätar över brottet? Är det inte gärnings­mannen som har ansvar för att se till att han inte våldtar?
– Jo, det är det ju. Han har valt att titta på porr, det är inte samhället som delar ut porr.

Problemet är väl inte att han tittar på porr utan att han våldtar någon?
– Att han våldtar är problemet men han kan ha fått idéer någonstans ifrån. Det är det jag menar.

Läs Fria Tiders artikel om #jagärhär


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.