Jonathan Greenblatt är sedan 2015 chef över den judiska intresseorganisationen ADL.

Judar rasande när Trump hedrar förintelseoffer

Publicerad 30 januari 2017 kl 14.21

Utrikes. Judiska grupper blev rasande när Vita huset under förintelseminnesdagen kallade förintelsens offer för "oskyldiga människor" snarare än att peka ut judar som en offergrupp i särställning. Trots uppståndelsen står regeringen fast vid sitt uttalande och säger att man även vill visa hänsyn till andra grupper som föll offer för nazisterna, rapporterar tidningen The Independent.

Gilla artikeln på Facebook

I fredags var det den officiella minneshögtidsdagen för förintelsens offer. I sedvanlig ordning gjorde Vita huset ett uttalande för att visa sitt deltagande, men uttalandet väckte omedelbart ilskna reaktioner bland landets judar.

”Det är med tungt hjärta och nyktert sinne som vi minns och hedrar förintelsens offer, överlevare och hjältar. Det är omöjligt att fullständigt begripa den förnedring och förskräckelse som oskyldiga människor utsattes för av den nazistiska terrorn.”

Det är denna formulering som uppfattades som så stötande att den gjorde judiska grupper rasande. Kritikerna menar att Trump i och med detta ”generaliserar” förintelsen så att även andra grupper inkluderas bland offren, och en författare jämför den amerikanske presidenten med ”Iran och nynazisterna”. 

”Vita huset missar att det var sex miljoner judar som gick under, inte bara ’oskyldiga människor’ ”, skrev ADL:s chef, Jonathan Greenblatt, och menade att detta var oroväckande.

Fredagens uttalande står i kontrast till Obamas uttalande förra året, då han uttryckligen nämnde judarna som en grupp i särställning och sa att ”vi är alla judar”, skriver den judiska tidningen Forward.

Men även förra året skedde missöden på minnesdagen. Kanadas premiärminister, Justin Trudeau, misstänkliggjordes då för antisemitism när han i sitt tal till förintelsens offer också missade att peka ut judarnas speciella offerstatus.

Vita huset backar emellertid inte från sitt uttalande utan menar att det även var andra grupper som dödades av nazisterna för sin etnicitet, religion eller sexuella läggning, rapporterar tidningen The Indipendent.

– Trots allt som media säger så är vi en oerhört inkluderande grupp och tar hänsyn till alla som blev lidande, sa Trumps talesman Hope Hicks i ett uttalande från Vita huset.


Kolumn: Paul Gottfried. Om lärosäten som dukar under för politisk korrekthet.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0