KI: Oväntat snabb inbromsning av högkonjunkturen

Publicerad 6 augusti 2019 kl 09.44

Ekonomi. Det ser inget vidare ut för svensk ekonomi framöver. Enligt Konjunkturinstitutet är det nu "tydligt att den svenska ekonomin har gått in i en avmattningsfas", skriver man i ett pressmeddelande på tisdagen.

Gilla artikeln på Facebook

Inbromsningen av högkonjunkturen har gått oväntat snabbt, konstaterar nu Konjunkturinstitutet (KI).

Enligt myndigheten minskade svensk BNP oväntat det andra kvartalet i år. Samtidigt föll sysselsättningen för andra kvartalet.

"I den svenska tillverkningsindustrin har stämningsläget försämrats snabbt den senaste tiden och indikatorer pekar på att exportorderingången minskar. Risken för en ytterligare upptrappning av det internationella handelskriget, brexit och konflikterna i Mellanöstern skapar osäkerhet och försämrar tillväxtutsikterna på ett globalt plan, inte minst i Europa. Om något bedöms riskerna ha ökat under sommaren", skriver KI i sin konjunkturuppdatering.

Sammantaget innebär detta att utsikterna för den svenska ekonomin ser något sämre ut än vad de gjorde i juni månad.

Konjunkturinstitutet anser att högkonjunkturen ändå kommer bestå i år, men gradvis ebba ut nästa år. Inflationen faller tillbaka under 2019 och hamnar något under 2 procent både i år och nästa år.

Enligt KI kommer lägre räntor i omvärlden också bidra till att Riksbanken avvaktar med nästa räntehöjning till hösten 2020.

Det faktiska offentligfinansiella sparandet väntas minska till 0,1 procent av BNP i år, vilket KI påpekar är lågt för att vara i en högkonjunktur.

"Budgetutrymmet för nästa år är i det närmaste obefintligt enligt Konjunkturinstitutets beräkningar. Budgeten väntas ändå innehålla ofinansierade åtgärder om drygt 20 miljarder kronor", skriver myndigheten.

KI menar att Sveriges BNP kommer växa med 1,5 procent under 2019 och 1,3 procent 2020. Men BNP per capita är betydligt lägre.

Nyligen kallade nationalekonomen Tino Sanandaji den svenska BNP-utvecklingen för "urusel". Om att BNP minskar 0,1 procent, sade han:

"Detta trots befolkningsökning på cirka en procent per år. Siffran ovan är för ett kvartal, om man i stället räknar senaste året har BNP per capita växt med 0,3 procent, vilket är en urusel siffra under en högkonjunktur där man dessutom räntedopat ekonomin".


Video: Vrålar om Allah. Kvinnorna fick gå för sig under muslimernas maffiga maktdemonstration på Malmös gator.0 Plus

Svenska ungdomar utsattes för glåpord vid McDonalds. Flickan som gav svar på tal dömd för att ha "förolämpat" den 29-årige invandraren.0 Plus

Ekonominyheter

Kronofogden startar e-tjänst för skuldsanering

Får bättre prestanda på måndag.. Rekordmånga ansöker om att få slippa betala sina skulder.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Inreseförbud mot Kina ansågs strida mot "europeiska värderingar". Nu kommer politikernas beslut kosta tusentals – kanske hundratusentals – européer livet.0 

Mer från Ekonomi

Omfattande IT-haveri på kontantfri storbank

Varken app, kort eller internetbanken fungerar.. SEB kan ha debiterat bankkort dubbelt – nu vill banken att kunderna löser problemet själva genom att gå igenom sina transaktioner i efterhand.0 

Ska tillverka ännu en klassisk läsksort. Äger sedan några år tillbaka även Trocadero.0 

Nu kommer skatten på plastpåsar

Tre kronor per påse från 1 mars.. SD och M var emot förslaget när utskottet tog upp frågan i riksdagen.0 

Vetenskap

Superteleskopet fångar stjärnornas krig. Astronomer följer 700 år gammal galaktisk dödskamp.0 Plus

Forskning: Kontantfria butiker kan leda till samhällskaos. Inte förberedda när betalsystemen kraschar.0 Plus

Kultur

LO rensar ut manlig arbetarkonst. Stor del av konstsamlingen slumpas bort och skänks till Myrorna.0 

Judisk grupp stoppar Roger Waters. Pink Floyd-stjärnan anklagas för att vara antisemit.0