Arkivbild.

Klar majoritet av kommunala förskolor stödjer slöjtvång

Publicerad 5 juni 2018 kl 15.35

Inrikes. En klar majoritet av förskolor i invandrartäta områden kan tänka sig tvinga barn att bära slöja om föräldrarna vill det. Det visar en rundringning från GP på tisdagen.

Gilla artikeln på Facebook

Det Göteborgs-Posten som ringt runt till ett större antal förskolor i så kallade utsatta områden i Göteborg, Stockholm och Malmö.

Tidningen har utgett sig för att vara en förälder som vill sätta sin femåriga dotter i skolan, och ställer sedan frågor om verksamheten.

På hela 27 av 40 kommunala förskolor visar det sig att man kan tänka sig "kontrollera, tillrättavisa och tvinga" bära slöja, om föräldrarna vill det, enligt GP.

Detta trots att det kan bryta mot lagen.

På en förskola ska det till och med ha gått så långt att personalen filmat en flicka via Facetime, så föräldrarna kunde kontrollera att hon alltid hade slöja på sig.

– Klädsel är ett individuellt uttryck och skolan kan inte utöva den typen av kontroll över vare sig små eller äldre elever. Det är inte skolans uppgift, och det ska alla som jobbar i skolan veta, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) till GP.

Fridolin, som ser flera "solklara brott" mot skolans så kallade värdegrund, säger även att han kommer kalla till sig Skolinspektionen och de ansvariga för verksamheten i de olika områdena.

Många har visat vämjelse efter GP:s reportage.

"I takt med att Sverige har blivit ett mångkulturellt samhälle, uppstår det allt fler frågor där religion, det sekulära samhället och individens frihet krockar med varandra ... Göteborgspostens granskning visar att vi måste börja prata om var religionsfrihetens gränser går", skriver Gulan Avci (L) i en debattartikel i Aftonbladet.

"När S får bestämma: Slöjtvång i 27 av 40 kommunala skolor", skriver Sverigedemokraterna i ett kritiskt inlägg i sociala medier.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

KD-motion om ny Estonia-utredning

Vill att militären berättar vad som hänt.. "Om det kan finnas sådant som vid den tiden var hemligt så har det nu gått så lång tid att detta borde vara möjligt att informera om idag".0 

Svenska läkare: "Emot etablerad vetenskap" att vaccinera 12-åringar mot covid-19

Varnar för upprepning av Pandemrix-tragedin.. "Barn är potentiellt sett mer sårbara och mottagliga för biverkningar än vuxna".0 

Federley sadlar om till präst efter pedofilbråk

"Bara Gud vet".. Politikern uppger sig "studera på halvfart och nosa på framtiden".0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0