Foto: Pressfoto Hörby

Kommunalråd betalade vän 600 000 skattekronor för att bli avmålad som legionär

Publicerad 25 september 2012 kl 23.29

Inrikes.Kommunalrådet Lars Ahlkvist (M) i Hörby har låtit sig bli avmålad som romersk legionär på en jättetävla som ska hänga i kommunhuset. Uppdraget att måla tavlan gick till kommunalrådets vän Johan Falkman – till en pris av 600 000 skattekronor.

Gilla artikeln på Facebook

Skånska Dagbladet har avslöjat att kommunalrådet Lars Ahlkvist (M) gav sin nära vän Johan Falkman i uppdrag att för 600 000 skattekronor måla av honom som romersk legionär på en jättetavla med flera motiv som ska hängas i kommunhuset. Tidningen skriver att ingen upphandling gjorts enligt lagen om offentlig upphandling, utan uppdraget gavs direkt till Falkman.

Beställningen av tavlan till kommunhuset gjordes av det kommunala bolaget Hörby industrifastigheter, där kommunalrådet Lars Ahlkvist är ordförande för styrelsen.

"Konst ska väcka debatt"
Samtidigt som kritiska röster höjts är kommunalrådet Lars Ahlkvist oförstående inför kritiken och menar att det är "synd att folk bara läser rubriker". Han menar också att "konst ska ju engagera och väcka debatt".

Ahlmark säger att med tanke på att tavlan blir fem gånger sex meter stor så är i alla fall varje kvadratmeter billig. Priset per kvadratmeter motsvarar 20 000 kronor.

Detta är inte första gången kommunledningen är i blåsväder. I juli avslöjades att ledningen varit på resor till Frankrike och Schweiz samtidigt 30 anställda inom äldreomsorgen avskedades på grund av "besparingar".

Kommunen Hörby har stora bekymmer med sin ekonomi och kan tvingas med stora nedskärningar för att komma till rätta med underskottet på flera miljoner kronor för 2012.

Bland annat är det tal om att stoppa behandlingsinsatser för barn och unga, skriver Skånska Dagbladet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Inrikes

Nästan ingen är fattig i Sverige

I Rumänien har 4 av 10 inte råd med det grundläggande.. EU:s indikationer på fattigdom mäter hur många som har tillgång till internet, äger två par skor, kan ta en veckas semester mm.0 

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0