IS-krigarna

IS-kvinnan Lisa Andersson vill komma hem till Sverige: Det är min rätt

Publicerad 4 mars 2019 kl 17.32

Utrikes. Den svenska IS-kvinnan Lisa Andersson vill nu komma hem till Sverige. Hon menar att det är hennes "rätt" och förstår inte varför någon skulle se henne som ett säkerhetshot, rapporterar TV4 Nyhetsmorgon.

Gilla artikeln på Facebook

Islamiska Staten är i stort sett besegrat och har bara något mindre fäste kvar i Syrien.

TV4:s Mellanösternkorrespondent Terese Cristiansson är i Qamishli i Syrien och har intervjuat svenska IS-kvinnan Lisa Andersson.

Andersson hävdar att hon åkte till området för att hjälpa andra muslimer men att hon nu egentligen "hatar" IS.

Samtidigt ger hon även en annan bild, då hon förklarar att hon levde ett rätt normalt liv med man och barn i IS-kontrollerade Raqqa, där hon bland annat ska ha drivit en hårsalong och lagat kladdkaka.

Enligt Terese Cristiansson så är Lisa Andersson helt oförstående till att svenskarna ser henne och andra IS-personer som en säkerhetsrisk.

– Hon tycker hon har rätt att komma hem som svensk medborgare. Hon vill bara komma hem, köpa en gård och hästar, plantera grönsaker och låta barnen gå på dagis, förklarar reportern i Nyhetsmorgon.

Lisa Andersson ska inte heller ha visat någon ånger för att hon åkt till Syrien, men förnekar att hon sett några våldsamheter. Dock ångrar hon att hon hamnat i den situation som hon nu befinner sig i.

Tidigare under måndagen sade även statsminister Stefan Löfven att IS-terrorister "har rätt" att komma tillbaka till Sverige, om de lyckas ta sig hit själva. Sverige kommer inte åka ner och hämta dem.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0