Foto: epSos/Commons

Kvinnofil ska ge jämställd kö till jobbet

Publicerad 1 april 2012 kl 02.01

Inrikes.Över dubbelt så många kvinnor som män åker kollektivt till jobbet varje morgon. Ett jämställdhetsproblem, menar den borgerliga alliansen i Stockholm, som nu går ihop med Miljöpartiet och lägger ett förslag om särskilda kvinnofiler på tre särskilt ködrabbade vägsträckor i huvudstaden.

Gilla artikeln på Facebook

- Idag tar männen upp över 80 procent av vägbanan i rusningstrafik och det vill vi ändra på, säger Åsa Jernehög (MP), som står bakom förslaget tillsammans med den borgerliga majoriteten i stadshuset.

Enligt Jernehög ska två av fyra filer reserveras för kvinnliga förare på hela Essingeleden och på Nynäsvägen mellan Sköndal och Gullmarsplan. Samtidigt reserveras en av tre filer på E4 Uppsalavägen mellan Haga Norra och Norrtull för kvinnor, som också får fri tillgång till bussfilen.

- På sikt ska vi naturligtvis avskaffa bilismen, men än så länge handlar det om att göra tillgången till vägnätet mera jämställd, säger Åsa Jernehög i ett pressmeddelande.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0