Sedan urminnes tider har vi ätit ål i Sverige, särskilt i Blekinge och Skåne där det är tradition med ålfiske och ålagillen.
Men ålen är på väg att utrotas. Forskarna uppskattar att invandringen av ålyngel till Europa är endast en procent av vad den var för 50 år sedan. Om vi vill ha kvar ålen på matbordet måste vi enligt Jordbruksverket köpa ål som är lagligt fiskad – endast den är hållbar att äta.
Den europeiska ålen fortplantar sig i Sargassohavet och ynglen driver med Golfströmmen tillbaka till Europa. Invandringen av ålyngel har minskat med mer än 90 procent de senaste decennierna. Orsakerna är inte helt klarlagda men anledningar som diskuteras är förändrade havsströmmar, överfiskning, svårforcerade vandringshinder och miljögifter.
Ålen är sedan 2009 upptagen på CITES-konventionens lista över utrotningshotad earter. Det innebär att den riskerar att utrotas om inte handeln kontrolleras. Idag finns ett totalt import- och exportförbud för ål till och från EU. Under sommaren sommar har det rapporterats om hur Havs- och vattenmyndigheten och Kustbevakningen hittat fiskeredskap som används vid illegalt ålfiske. Deras beslag visar att illegalt fiske är vanligare än man kan tro.
– Om vi vill fortsätta äta ål måste vi därför tänka på var den kommer ifrån. Bara lagligt fiskad ål är hållbar att äta, säger Andrea Ljung, som är artskyddsexpert och samordnare för CITES-frågor på Jordbruksverket, i ett uttalande.