Folkets demonstration
Mattias Karlsson (SD).

Mattias Karlsson till attack mot Folkets demonstration

Publicerad 2 februari 2016 kl 20.01

Inrikes. Mattias Karlsson väljer nu att gå till angrepp mot "Folkets demonstration", som hölls i Stockholm i helgen. SD-toppen hävdar att "neofascistiska" personer deltog under det populära evenemanget.

Gilla artikeln på Facebook

En stor del av deltagarna under Folkets demonstration, som hölls på Norrmalms torg i Stockholm i helgen, var vanliga pensionärer – varav många kvinnor.

Men enligt vänsterextrema Expo, som var på plats för att kartlägga invandringskritiker, fanns även "nyfascister" på plats. Den vänsterextrema tidskriften nämner bland annat Daniel Friberg från bokförlaget Arktos och Fredrik Hagberg, ledare för Nordisk ungdom.

Förra S-ledaren Mona Sahlin byggde vidare på Expo-artikeln och kallade demonstranterna för "en samling av våldsbejakande och våldsanvändande extrema högergrupper".

"Det är ideologiskt drivna extremister. Det är nazister. Det är män som hatar kvinnor och invandrare", skrev Sahlin i Expressen.

Nu får Expo och Mona Sahlin uppbackning av SD-toppen Mattias Karlsson, som även han går till attack mot Folkets demonstration. Han skriver på Facebook att det är "naivt" att tro att man kan ha "en politisk manifestation som är öppen för precis alla".

"Det går inte att med tyngd och trovärdighet kräva mer demokrati om man samtidigt står sida vid sida med ledande företrädare och aktivister från den icke-demokratiska och neofascistiska identitära rörelsen", förklarar han.

Karlsson, som vikarierade på partiledarposten under Jimmie Åkessons sjukskrivning, är en kontroversiell figur inom SD. Han har bland annat förklarat att han vill bygga ett "antirasistiskt mittenparti" och lett uteslutningar mot högt uppsatta partiföreträdare som han anklagat för att ha haft samröre med "neofascister". Det är ett begrepp som annars ofta används av DN-profilen Henrik Arnstad.

SD-toppen Paula Bieler, som beskriver sig som "progressivt liberal", berömmer Mattias Karlsson för hans insikter i en kommentar till Facebook-inlägget om Folkets demonstration.

"Det ÄR en analys som är spot on", skriver hon.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Mer från Inrikes

Arnstad polisanmäler Björn Söder (SD)

DN-veteranen ska "stå det onda emot".. Hänvisar till att Sverige håller på att bli ett fascistiskt land.0 

Mohammed åtalas för rånmord på lokalprofil

56-åring rånmördades i Eksjö kommun.. Utsattes för knivhugg, sparkar, stampningar och slag med tillhygge.0 

Inget redaktionsstöd för Bulletin

Drog tillbaka sin ansökan.. Så mycket får Samnytt, Swebbtv och Exakt24 i bidrag i år.0 

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0