Folkets demonstration
Mattias Karlsson (SD).

Mattias Karlsson till attack mot Folkets demonstration

Publicerad 2 februari 2016 kl 20.01

Inrikes. Mattias Karlsson väljer nu att gå till angrepp mot "Folkets demonstration", som hölls i Stockholm i helgen. SD-toppen hävdar att "neofascistiska" personer deltog under det populära evenemanget.

Gilla artikeln på Facebook

En stor del av deltagarna under Folkets demonstration, som hölls på Norrmalms torg i Stockholm i helgen, var vanliga pensionärer – varav många kvinnor.

Men enligt vänsterextrema Expo, som var på plats för att kartlägga invandringskritiker, fanns även "nyfascister" på plats. Den vänsterextrema tidskriften nämner bland annat Daniel Friberg från bokförlaget Arktos och Fredrik Hagberg, ledare för Nordisk ungdom.

Förra S-ledaren Mona Sahlin byggde vidare på Expo-artikeln och kallade demonstranterna för "en samling av våldsbejakande och våldsanvändande extrema högergrupper".

"Det är ideologiskt drivna extremister. Det är nazister. Det är män som hatar kvinnor och invandrare", skrev Sahlin i Expressen.

Nu får Expo och Mona Sahlin uppbackning av SD-toppen Mattias Karlsson, som även han går till attack mot Folkets demonstration. Han skriver på Facebook att det är "naivt" att tro att man kan ha "en politisk manifestation som är öppen för precis alla".

"Det går inte att med tyngd och trovärdighet kräva mer demokrati om man samtidigt står sida vid sida med ledande företrädare och aktivister från den icke-demokratiska och neofascistiska identitära rörelsen", förklarar han.

Karlsson, som vikarierade på partiledarposten under Jimmie Åkessons sjukskrivning, är en kontroversiell figur inom SD. Han har bland annat förklarat att han vill bygga ett "antirasistiskt mittenparti" och lett uteslutningar mot högt uppsatta partiföreträdare som han anklagat för att ha haft samröre med "neofascister". Det är ett begrepp som annars ofta används av DN-profilen Henrik Arnstad.

SD-toppen Paula Bieler, som beskriver sig som "progressivt liberal", berömmer Mattias Karlsson för hans insikter i en kommentar till Facebook-inlägget om Folkets demonstration.

"Det ÄR en analys som är spot on", skriver hon.


Nyheter från förstasidan

Världen tvivlar på USA:s "bildbevis" mot Iran

Uppges visa Iran ta bort odetonerad mina från fartyget. Men Iran nekar till anklagelserna och menar att bilden är arrangerad.0 

Ekonominyheter

Fler än nånsin vill sälja sin bostadsrätt

Antalet begagnade bostadsrätter till salu fortsätter skena.. "Vi har nu ett rekordutbud av bostadsrätter", uppger Hemnets talesperson Staffan Tell.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0