Fallet Zimmerman

Media skapar ras­motsättningar i USA

Publicerad 23 mars 2012 kl 20.07

Utrikes.Den svarta medborgarrättsrörelsen i USA är på krigsstigen efter det att en gärningsman som sköt ihjäl en 17-årig afroamerikan inte ännu arresterats. Media ställer frågan om vit rasism på sin spets, men mörkar av någon anledning gärningsmannens egentliga etnicitet.

Gilla artikeln på Facebook

I slutet av februari dödades den afroamerikanske ynglingen Trayvon Martin i Florida av George Zimmerman.

George Zimmerman, som själv tagit på sig uppgiften att skydda sitt bostadsområde mot brottslighet, hävdar att han dödade Trayvon Martin i självförsvar och han har än så länge inte blivit arresterad av Orlandopolisen.

Även om dödsskjutningar med afroamerikanska brottsoffer utförda av afroamerikanska gärningsmän är vanliga i USA så har just Trayvon Martins död väckt stor ilska hos svarta amerikaner och en namninsamling för att få George Zimmerman arresterad har hittills 900 000 underskrifter.

Medierapporteringen av fallet har fått afroamerikaner över hela USA att reagera och det framställs i media att mordet har rasistiska förtecken. Reuters går ut med uppgiften att George Zimmerman är vit och NY Daily News ställer sig frågan hur polisen skulle agerat om Trayvon Martin vore vit och om George Zimmerman vore färgad.

Uppståndelsen kring dödsskjutningen har tvingat president Barack Obama att uttala sig och den hätska stämningen mot amerikaner av europeiskt ursprung nådde igår torsdag en ny kokpunkt då pastor Al Sharpton arrangerade ett protestmöte i Sanford, Florida. Protestmötet lockade 20 000 deltagare.

Även svensk media förkunnar att det var en vit amerikan som dödade en afroamerikan.

– Det har länge funnits spänningar mellan svarta och vita i USA och det är spänningar som finns än idag, förklarar Dag Blanck, lektor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet till SR.

Dagens TT-artikel utelämnar förövarens ursprung och fokuserar istället på att Trayvon Martin sköts "för att han var svart" och att "rasfrågan nu hamnat i fokus" i USA.

Det både amerikansk och svensk media missar i sin rapportering är att George Zimmerman inte är av västeuropeiskt ursprung - utan är spansktalande latinamerikan.

George Zimmermans etniska tillhörighet bekräftas i ett uttalande gjort av hans familj i Orlando Sentinel.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Isolering från kvinnor ny strategi mot falska anmälningar. Män i finansbranschen undviker affärsluncher, möten i enrum, vägrar sitta bredvid kvinnliga kollegor på flyget och bokar hotellrum på olika våningar.0 Plus

Höll gränsen i 40.000 år. Det visar ny forskning om européernas historia.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

"Bytte kön" på fiskar med hjälp av soja. Japanska forskarnas lyckade experiment.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0