Moderaterna: Sätt in beväpnade militärer i förorterna

Publicerad 19 oktober 2017 kl 14.10

Inrikes. 20 moderata riksdagsledamöter har lagt en motion om att sätta in militärpolis mot kriminella gäng i förorten. I Stockholm handlar det om Rinkeby, Tensta, Husby och Hallunda/Norsborg, rapporterar Botkyrka Direkt.

Dela artikeln

Det är en grupp moderater i riksdagen som lagt en motion om att utöka samarbetet mellan polis och militär för att stoppa kriminaliteten i Sveriges invandrartäta förorter, och för att avlasta den hårt ansträngda polismyndigheten.

Motionen lämnades in den 4 oktober och har skrivits under av 20 moderata riksdagsledamöter.

Enligt SVT Nyheter har riksdagen ställt sig bakom motionen och föreslagit att regeringen så snabbt som möjligt ska utreda möjligheten för ett samarbete mellan militär och polis.

– Det är statens ansvar att upprätthålla lagen, framförallt polisen. Men polisen har idag inte den numerära förmågan att upprätthålla allmän ordning. Då faller ögonen snabbt på militären och försvaret, säger Mikael Cederbratt (M) till Botkyrka Direkt.

Cederbratt påpekar att Sverige måste ha nolltolerans mot kriminalitet och därför krävs det ständig närvaro av polis och militär ute i förorterna. Som det ser ut idag gäller inte ens svensk lag i vissa områden, menar den moderate politikern.

Riksdagsmotionen vill bland annat ge militären "vissa polisiära uppgifter, såsom upprätthållande av allmän ordning och vissa bevakningsuppgifter", medan polisen i stället ska kunna lägga resurserna på att lagföra brottslingarna. Till exempel ska en polisbuss kunna fyllas med soldater som leds av en polisinspektör.

Enligt Mikael Cederbratt behövs det militärer med erfarenhet från krig i utlandet för att kunna stoppa brottsligheten i förorterna. Soldaterna behöver också vara beväpnade, menar han.

Moderaterna lyfter fram Danmark som exempel på ett land där militär och polis redan samarbetar för att motverka brottslighet och terrorism. Danmark har satt in 160 soldater för att bland annat avlasta polisen.


Nyheter från förstasidan

Åkesson: Dags börja dra in medborgarskap för kriminella

Höjer tonläget efter mordet. "Medborgarskap har delats ut som om man fått det i cornflakes-paketet."0 

Ekonominyheter

Inflationen i Sverige sjunker ytterligare

KPI nu på 4,1 procent.. "Vissa varor är till och med billigare än vad de var under samma period förra året."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Vetenskap

Ungas krav på könsbyte går oftast över med åren. Upplevelsen av att vara "född i fel kön" oftast tillfällig.0 

Mystisk mask med jätteögon har högupplyst syn. Forskare fascineras av upptäckten.0 

Kultur

Dolph Lundgren till svenskarna: "Vakna, vikingar!". Hollywoodstjärnan rasar mot låga straffen för våldtäktsmän.0 

Kommenterar "stora tuttar" – då blir programledaren vansinnig. Feministkaoset i "Bachelorette Sverige".0