Moderaterna: Sätt in beväpnade militärer i förorterna

Publicerad 19 oktober 2017 kl 14.10

Inrikes. 20 moderata riksdagsledamöter har lagt en motion om att sätta in militärpolis mot kriminella gäng i förorten. I Stockholm handlar det om Rinkeby, Tensta, Husby och Hallunda/Norsborg, rapporterar Botkyrka Direkt.

Gilla artikeln på Facebook

Det är en grupp moderater i riksdagen som lagt en motion om att utöka samarbetet mellan polis och militär för att stoppa kriminaliteten i Sveriges invandrartäta förorter, och för att avlasta den hårt ansträngda polismyndigheten.

Motionen lämnades in den 4 oktober och har skrivits under av 20 moderata riksdagsledamöter.

Enligt SVT Nyheter har riksdagen ställt sig bakom motionen och föreslagit att regeringen så snabbt som möjligt ska utreda möjligheten för ett samarbete mellan militär och polis.

– Det är statens ansvar att upprätthålla lagen, framförallt polisen. Men polisen har idag inte den numerära förmågan att upprätthålla allmän ordning. Då faller ögonen snabbt på militären och försvaret, säger Mikael Cederbratt (M) till Botkyrka Direkt.

Cederbratt påpekar att Sverige måste ha nolltolerans mot kriminalitet och därför krävs det ständig närvaro av polis och militär ute i förorterna. Som det ser ut idag gäller inte ens svensk lag i vissa områden, menar den moderate politikern.

Riksdagsmotionen vill bland annat ge militären "vissa polisiära uppgifter, såsom upprätthållande av allmän ordning och vissa bevakningsuppgifter", medan polisen i stället ska kunna lägga resurserna på att lagföra brottslingarna. Till exempel ska en polisbuss kunna fyllas med soldater som leds av en polisinspektör.

Enligt Mikael Cederbratt behövs det militärer med erfarenhet från krig i utlandet för att kunna stoppa brottsligheten i förorterna. Soldaterna behöver också vara beväpnade, menar han.

Moderaterna lyfter fram Danmark som exempel på ett land där militär och polis redan samarbetar för att motverka brottslighet och terrorism. Danmark har satt in 160 soldater för att bland annat avlasta polisen.


Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD:s skoningslösa attack mot EU: "Ni förstör hela Europa"

Charlie Weimers röt ifrån mot EU-parlamentets hyckleri. "Var är er empati för de som faller offer för Europas huvudlösa massinvandring?"0 

Ekonominyheter

USA förbjuder banker diskriminera politiskt

"Folkvalda, inte banker, ska bestämma vad som är lagligt".. Nu skärper federala bankmyndigheten OCC rätten till bankkonto för amerikanska individer och företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Vetenskap

Förbluffande upptäckten: Mytomspunna rymdsignalen skapades 1.800 ljusår bort. Platsen för den största rymdgåtan lokaliserad.0 Plus

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0