Under torsdagen beslutade dock Strålsäkerhetsmyndigheten om att reaktor 2 vid Oskarshamns kärnkraftsverk omedelbart ska stoppas. Anledningen är att man är missnöjda med underhåll och tester av två dieselgeneratorer som ska förse reaktorn med elektricitet vid en nödsituation.
- OKG har inte kunnat visa att delar av den utrustning som är väsentlig för att garantera en säker drift uppfyller myndighetens krav på driftklarhet och tillförlitlighet. Därför väljer vi att kräva att OKG utan dröjsmål stoppar driften av reaktorn, säger Leif Karlsson, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten i ett officiellt uttalande.
Bakgrunden är skärpta säkerhetskrav för kärnkraften som införs vid årsskiftet, Oskarshamns kärnkraftsverk har byggt om och infört de striktare kraven för sina andra två reaktorer och fått dispens för reaktor 2. Strålsäkerhetsmyndigheten anser ändå att reaktor 2 har vissa brister vilket gör att man krävt ett snabbstopp.
- Vi genomför därför omedelbart en översyn av de dieselmotorer som utgör en viktig del av vår reservkraftskapacitet, säger VD Johan Svenningsson i en kommentar.
Tillsammans med vattenkraften stod kärnkraftverken för över 85% av svensk elkraftsproduktion under förra veckan, vecka 48. Under vintermånaderna kommer Sveriges kärnkraftverk att stå för drygt 40% av elproduktionen i Sverige.
Trots regeringens satsningar på utbyggnad av vindkraftverk de senaste åren lyckades Sveriges 2083 stycken vindkraftverk tillsammans inte nå upp till 5% av den totala elkraftsproduktionen under vecka 48. I antal producerade wattimmar en minskning med en dryg tredjedel jämfört med samma vecka året innan. Förklaringen till minskningen är bland annat att vindkraften är en nyckfull energikälla med stora variationer i produktionskapacitet från ena veckan till den andra.