En orangutang bygger ett paraply mot regnet. Ett effektivt och intelligent beteende som kan förklaras med hjälp av ny forskning.

Djurs inlärning mer än instinkt

Publicerad 30 november 2016 kl 18.36

Vetenskap. Att djur kan använda verktyg, ha självkontroll och förväntningar på tillvaron kan förklaras med hjälp av en ny inlärningsmodell för djurs beteende. Forskare vid Stockholms universitet och Brooklyn College har kombinerat kunskap från artificiell intelligens, etologi och inlärningspsykologi och löst flera problem kring djurs beteende och intelligens.

Dela artikeln

Djur är ofta mycket effektiva. En strandskata öppnar musslor snabbt, en babian passar på att stjäla mat från turister eller en råtta navigerar med lätthet mellan soptunnorna i Kungsträdgården. Dessa beteenden har tidigare mest ansetts vara nedärvda instinkter, trots att det är välkänt att djur har mycket stor inlärningsförmåga.

Nu har forskare från Stockholms universitet och Brooklyn College formulerat en associativ inlärningsmodell som förklarar hur effektiva beteenden kan uppstå. Det handlar om att djur inte bara lär sig att det sista steget i en beteendekedja, det som ger belöningen, är värdefullt. Djur kan lära sig att alla steg på vägen till belöningen är värdefulla.

Sedan 1970-talet har det varit känt att djur väger kostnaden för ett visst beteende mot vinsten och att de i hög grad fattar optimala beslut, något som har antagits vara genetiskt bestämt. Forskargruppens modell handlar inte bara om inlärning, utan tar även hänsyn till att det djur kan lära sig kan vara genetiskt reglerat.

– Djurungar beter sig ofta lite klantigt, medan vuxna djur är oerhört skickliga. En liten rävvalp betraktar inte ens en sork som mat, medan en vuxen räv är expert på att fånga sorkar, säger Johan Lind, docent i etologi vid Stockholms universitet i ett pressmeddelande.

– Vår modell visar hur genetisk reglering av inlärning kan påverka utvecklingen av artspecifika beteenden och intelligens genom att evolutionen bland annat kan påverka nyfikenhet och inlärningshastighet, säger han.

– Vår inlärningsmodell kan dessutom förklara hur avancerade beteenden uppstår hos individen. Beteenden som självkontroll, verktygsanvändning hos schimpanser liksom andra fenomen, som att djur har förväntningar på sin tillvaro, säger Magnus Enquist, professor i etologi vid Stockholms universitet.

– Inom artificiell intelligens används modeller som liknar vår, men dessa har ignorerats i studier av djur.

Forskarnas nya modell kan också förklara avvikande beteenden.

– Många inlärningsmodeller kan förklara optimalt beteende, men för att förklara avvikande beteenden krävs en förståelse för beteendets mekanismer. Med hjälp av vår modell lyckas vi förklara varför djur fastnar i suboptimala beteenden. Som att en hamster springer i sitt hamsterhjul trots att det ligger mat bredvid. Vår modell har fångat upp fundamentala aspekter av inlärning, säger Stefano Ghirlanda, professor i psykologi vid Brooklyn College i New York.


Kalabaliken bland badgästerna: "En fiendearmé". Nu jämförs ovälkomna landstigningarna med invasionen av Normandie.0 Plus

Liknande skräckscener även i Sverige. "Jag kommer aldrig att komma tillbaka till det här jävla landet."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tidögänget går mot 100.000 nya invandrare i år med

Nya siffrorna från Migrationsverket. Fortfarande inga tecken på minskad invandring – efter nästan tre år av "paradigmskifte".0 

Ekonominyheter

Polskt rekordoljefynd i Östersjön

Jackpot för polackerna.. Fältet innehåller minst 33 miljoner ton olja och 27 miljarder kubikmeter gas.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Inte bara AR-15. SD:s och regeringens förbudsplaner sväller.0 Plus

Mer från Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut

Levde för 3,2 miljoner år sedan. . Ny 3D-rekonstruktion visar människans tidiga ursprung.0 

Kritiserade diagnosen utbrändhet går i graven

Unika svenska "sjukdomen" avskaffas.. Idag sjukskrivs 20.000 personer per år – nästan bara kvinnor – för "utmattningssyndrom".0 

KI-larmet: Fluorid i dricksvattnet gör barn dumma i huvudet

Gäller även vid låga halter, enligt nya svenska studien.. "Påverkar barnens verbala förståelse och förmågan att tolka och bearbeta sinnesintryck."0 

Vetenskap

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Björn Skifs har fått pannlobsdemens – avslutar karriären. Kliver av scenen efter över 60 år i rampljuset.0 

Världens mest protestantiska land. Kyrkan där vi dyrkar våra makthavare.0