En kvinna i Södertälje som är gravt synskadad har krävt att få socialbidrag för att bekosta sin bredbandsuppkoppling. Bland annat på grund av sin synskada bedöms kvinnan vara i behov av internet i sin vardag.
Kvinnan får redan över 2 500 kronor i månaden – vilket är maxbelopp – i så kallad handikappersättning. Hon tycker emellertid inte att hon ska behöva använda de pengarna för att bekosta sin internetuppkoppling utan vill ha extra bidrag för den.
Myndigheterna har alltså haft att ta ställning till huruvida bredbandsuppkoppling är något som ska anses "nödvändigt för att en skälig levnadsnivå ska uppnås" och därför ska ingå i socialbidraget.
Socialnämnden i kommunen har sagt nej. Kvinnan överklagade beslutet till förvaltningsrätten som upphävde nämndens beslut och beviljade kvinnan internetbidrag.
Processen har fortsatt till kammarrätten som i sin tur rev upp förvaltningsrättens beslut när man menade att tillgång till internet inte är något som skattebetalarna ska behöva bekosta.
I höstas meddelade Högsta förvaltningsdomstolen prövningstillstånd och idag har den slutgiltiga domen fallit.
"Sammanfattningsvis finner Högsta förvaltningsdomstolen att tillgång till internet i hemmet inte kan innefattas i de behov som ska täckas av bistånd i form av försörjningsstöd", skriver domstolen i sin dom.
Domstolen tycker att kvinnan kan använda de bidrag hon redan får för att betala för sin internetuppkoppling. Samtidigt lämnar man en brasklapp i domen om att socialbidrag ibland kan betalas ut för internet eftersom "Internetanvändning har kommit att bli ett normalt förekommande och väsentligt inslag i enskildas liv" och att med bland annat detta som bakgrund "bör utrymmet för att anse att en enskild är tillförsäkrad en skälig levnadsnivå även utan tillgång till internet i hemmet vara synnerligen begränsat."