Ryssutredningen

Donald Trump: "Jag är utsatt för en häxjakt"

Publicerad 19 maj 2017 kl 09.20

Utrikes. Den senaste tidens anklagelser mot USA:s president Donald Trump är "en häxjakt". Det sade Trump under en presskonferens i Vita huset. På Twitter skriver presidenten att det är den största häxjakten mot en politiker i amerikansk historia.

Dela artikeln

Donald Trump förnekade bestämt att han försökt få den före detta FBI-chefen James Comey att lägga ner utredningen mot hans tidigare säkerhetsrådgivare Michael Flynn.

– Nej. Nej. Nästa fråga, svarade Trump under konferensen.

"Jag hoppas du kan ordna så det här släpps, att Flynn släpps", ska Trump ha sagt till James Comey under ett möte i februari. Comey ska dock ha vägrat, och nu har han fått sparken.

Om anklagelserna stämmer kan Donald Trumps agerande utgöra obstruktion av rättvisa, vilket kan leda till riksrätt. Uppgifterna baseras på anteckningar som Comey ska ha gjort under ett möte med presidenten i februari i år. Problemet är bara att ingen tidning har sett dokumentet, som alltså inte heller har publicerats någonstans. Källan är en anonym person som säger sig ha läst anteckningarna och därefter vänt sig till Trump-fientliga The New York Times. Det som blivit en världsnyhet baseras alltså på andrahands­uppgifter.

Vidare har den tidigare FBI-chefen Robert Mueller utsetts till särskild åklagare för att utreda eventuella kopplingar mellan Ryssland och presidentvalet i USA förra året. Under pressträffen förnekade Donald Trump även dessa anklagelser.

– Det finns inget samröre mellan Ryssland och mig och min kampanj. Jag kan alltid tala för mig själv. Kopplingen är noll, sade Donald Trump.

– Jag respekterar beslutet men hela grejen är en häxjakt, påpekade Trump.

På Twitter går den amerikanka presidenten ännu längre och kallar det för den största häxjakten någonsin i amerikansk politisk historia.

"Detta är den enskilt största häxjakten mot en politiker i amerikansk historia!", skriver Donald Trump på Twitter.

Utredningen mot Michael Flynn utgör en del av en större utredning där Ryssland påstås ha påverkat förra årets presidentval i USA. Flynn tvingades avgå i februari sedan det framkommit att han undanhållit kontakter med Rysslands USA-ambassadör Sergej Kisljak.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Varning för otäcka bilder. Även flickvännen som var med vid händelsen är en vänsterextremist som anser att polisen är rasister.0 Plus

"Vi har lurats i 30 års tid." Politiskt korrekt önsketänkande bakom tidigare studier, visar häpnadsväckande nya fynd.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig inbromsning i företagarnas optimism

Företagarindikatorn minskar tydligt.. "Lite av ett bakslag i företagarnas annars försiktigt växande optimism."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Simulerar krigföring mot upprorsmakare. Övningen äger rum i toppmodern kulisstad i Östergötland.0 Plus

Mer från Utrikes

Här kör Israel FN-stadgan i papperstuggen

Fördömde omvärlden i FN.. Får bara stöd av Sverige och ett litet antal andra USA-kontrollerade länder.0 

Zelenskyj rensar ut bland egna höjdarna

Chefen för säkerhetspolisen får gå.. Samtidigt växer missnöjet med den sittande presidenten.0 

Vetenskap

Svensk superdator ska spana på ryssar från rymden. AI-försök inom "taktisk spaning och övervakning" från satellit.0 

Astra Zeneca återkallar covidvaccin globalt. Erkände nyligen för första gången dödliga biverkningar.0 

Kultur

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0