Sara Karlsson Söbirk, infektionsläkare på Helsingborgs lasarett, har kartlagt sjukdomens förekomst i Sverige under drygt 20 år. Studien visar att antalet fall har mer än fördubblats de sista tio åren.
– Vi har i ett samarbete med Folkhälsomyndigheten tittat på antalet fall mellan åren 1993-2016 och ser en topp på 35 fall under 2016, troligen en direkt följd av den stora flyktingvågen året innan, då de flesta sjuka är från Syrien och Afghanistan, säger Sara Karlsson Söbirk i ett pressmeddelande.
Den 3 mm lilla sandmyggan som bär på parasiten, och som genom bett smittar människan, finns bland annat i Asien med Mellanöstern, Syd- och Mellanamerika, Afrika samt i länder i medelhavsområdet. Dock inte i norra Europa.
– De som fått diagnosen i Sverige har antingen invandrat eller varit på resa i något av de hundratal länder i världen där smittsamma sandmyggor förekommer, säger Sara Karlsson Söbirk.
De flesta som blir infekterade med leishmania blir inte sjuka, men vissa utvecklar sjukdom snart efter bettet. För andra kan infektionen ligga latent under många år, det vill säga levande parasiter kan finnas kvar i kroppen utan att ge symptom. Först när immunförsvaret försvagas aktiveras den.
Angreppet mot inre organ är den allvarligaste formen av sjukdomen (visceral leishmaniasis) och leder oftast till döden om den inte upptäcks och behandlas i tid.