Experimentellt läkemedel kan sättas in mot coronaviruset

Publicerad 3 maj 2020 kl 09.38

Vetenskap. Läkemedlet Remdesivir kan komma att godkännas för experimentell behandling av COVID-19-sjuka patienter. Det uppger Läkemedelsverket för TV4.

Dela artikeln

Beskedet kommer sedan Läkemedelsverkets amerikanska motsvarighet, FDA, tillfälligt godkänt Remdesivir för behandling av svårt covid-sjuka patienter, och efter ett skarpt test visat att läkemedlet kan ha positiva effekter för patienternas tillfrisknande.

Charlotta Bergquist är gruppchef för infektionsgruppen på Läkemedelsverket:

– Vi tittar på om nyttan överväger riskerna, säger hon till TV4.

– Det går så fort som möjligt. De jobbar under helgen, det är inget vi väntar till på måndag med. Det här är väldigt högt prioriterat och det går så fort vi kan.

Ett klartecken för att använda den experimentella medicinen kan vara bara dagar bort, heter det. Förhoppningen är att, tillsammans med bland annat tyska experter, ta ett gemensamt beslut om Remdesivir för hela EU.

Remdesivir är ett intravenöst läkemedel som fortfarande befinner sig i en utvecklingsfas och utvecklas av det amerikanska läkemedelsföretaget Gilead Sciences. Det togs ursprungligen fram och användes för att bekämpa ebola och verkar genom att störa ut virusets genetiska RNA-kod när det replikerar sig.

Vid ett möte i fredags mellan USA:s president Donald Trump och Gilead:s VD Daniel O'Day lovade O'Day att skänka 1,5 miljoner doser av läkemedlet för att behandla COVID-19-sjuka patienter. Donationen beräknas räcka till att behandla omkring 140.000 patienter.

På Gilead Sciences hemsida är företaget noga med att påpeka att "Remdesivir är ett experimentellt läkemedel som inte har fastställd säkerhet eller effekt för behandling av något tillstånd". Och enligt en studie gjord i Kina och som publicerats i The Lancet är det tveksamt om Remdesivir är särskilt effektivt för att behandla COVID-19. Studien fick avbrytas i förtid sedan en signifikant andel av dem som behandlades med läkemedlet drabbats av allvarliga bieffekter.


Nyheter från förstasidan

Andersson: Gubbängen "en existentiell fråga" för Sverige

"Det är en existentiell fråga". Hotar hela "vår demokrati och vårt sätt att leva" enligt S-ledaren.0 

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Domstol slår fast: Måste stoppas. Sätter punkt för de omstridda uthängningarna av enskilda.0 

Mer från Vetenskap

Vetenskap

Forskare talade ut om IQ-skillnader – sparkas från Cambridge. Nathan Cofnas får gå – efter att ha sagt som det var.0 

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest. Värsta man kan tycka – trots att det är sant.0 

Kultur

Älvsjömässan kan ersättas av klassisk stadsdel helt i trä. Ska ha plats för 15.000 invånare, enligt förslaget.0