Fria Tider rapporterade under söndagen om det öppna brevet, och artikeln har fått stor spridning på sociala medier.
Brevet, som tagits fram på initiativ av Italiens Giorgia Meloni och Danmarks Mette Frederiksen, manar Europadomstolen att se över sin tolkning av Europakonventionen i syfte att underlätta utvisningar av kriminella utlänningar.
Bland undertecknarna finns Polen och flera baltiska länder – men inte Sverige.
Enligt SvD var Moderaterna positiva till innehållet men fick inte med sig övriga regeringspartier. Sverigedemokraterna, som inte deltog i beslutet, riktar nu kritik mot att statsminister Ulf Kristersson (M) inte skrev under.
I brevet uttrycker de nio regeringscheferna oro över att dagens rättstillämpning gör det svårt att utvisa kriminella utlänningar, även i allvarliga fall. De menar att konventionens tolkning i vissa fall skyddar fel personer och begränsar staters kontroll över sina gränser.
Ludvig Aspling (SD) pekar särskilt på artikel 3 i Europakonventionen, som förbjuder tortyr och omänsklig behandling, och menar att den i praktiken blockerar utvisningar även vid grova brott.
– Nuvarande ordning är naturligtvis orimlig. Vad den svenska regeringen säger är i praktiken att vi ska låta en generation av politiker från 70 år sedan diktera villkoren för dagens migrationspolitik, säger han till SvD.
Moderaternas migrationsminister Johan Forsell säger i en skriftlig kommentar att partiet är positivt till brevet, men att det ännu inte finns något konkret förslag att ta ställning till.