" /> " /> " />
Genom bland annat en nationell minnesdag för det svenska slaveriets avskaffande och studieresor till slavfort, vill regeringens afrofobiutredare Tobias Hübinette göra slaveriet till en del av det svenska kulturarvet. Bilden visar slavfortet S:t George´s Castle i Ghana. CC-BY-2.0/Stig Nygaard

Slaveriet ska bli "del av det svenska kulturarvet"

Publicerad 14 februari 2014 kl 01.44

Inrikes.Genom ett batteri av åtgärder - bland annat en nationell minnesdag för "slaveriets avskaffande i Sverige" - hoppas regeringens afrofobiutredare Tobias Hübinette kunna göra slaveriet till en del av Sveriges kulturarv.

Gilla artikeln på Facebook

I november beslutade integrationsminister Erik Ullenhag att bevilja 180 000 kronor i anslag till Mångkulturellt centrum för att utreda ”afrofobin” i Sverige. Utredningsuppdraget gick till den flerfaldigt brottsdömde AFA-veteranen och Expo-grundaren Tobias Hübinette.

Förra veckan överlämnade Mångkulturellt centrum rapporten ”Afrofobi. En kunskapsöversikt över afrosvenskars situation i dagens Sverige” till regeringen. Rapporten innehåller ett antal rekommendationer om åtgärder mot ”afrofobi” som man rekommenderar regeringen att vidta.

För att få bukt med afrofobin i landet krävs det en ”bred folkbildande informationskampanj om afrofobi och om Sveriges roll i den transatlantiska slavhandeln och slaveriet”, skriver Hübinette i rapporten. Någon lämplig myndighet bör ges i uppdrag att undersöka grundskole- och gymnasieelevernas kunskaper om ”Sveriges brott mot de mänskliga rättigheterna riktade mot svarta människor i ett historiskt och nutida perspektiv”.

Vidare bör Sverige införa en ny nationell minnesdag: årsdagen för det svenska slaveriets avskaffande.

”Den 9 oktober, som var det datum då de sista svenska slavarna på Saint-Barthélemy i Karibien friköptes av svenska staten, bör officiellt utropas till nationell minnesdag: Årsdagen för slaveriets avskaffande i Sverige”, rekommenderar rapporten.

För att Sveriges påstådda del i slaveriet inte ska riskera att falla i glömska föreslås också att ”ett minnesmonument och ett museum till minne av Sveriges deltagande i den transatlantiska slavhandeln” ska skapas. Byggnader och platser med ”anknytning till slavhandeln i Sverige” bör kartläggas och uppmärksammas genom till exempel utställningar och stadsvandringar.

En annan rekommendation går ut på att genomföra studieresor till bland annat slavfort:

"Därtill bör stöd inrättas för att skapa möjlighet till studieresor till slavfort och andra platser kopplade till den transatlantiska slavhandeln på samma sätt som redan görs vad gäller studieresor till Andra världskrigets koncentrationsläger."

Målsättningen med detta batteri av åtgärder är att "göra den svenska slavhandeln och det svenska slaveriet till en del av det svenska kulturarvet”.

I rapporten föreslås också att ”afrosvenska” organisationer och kulturutövare ska få mer bidrag och att skadestånden för olaga diskriminering ska höjas kraftfullt. Enligt rapporten har åtgärdsförslagen ”samlats in från och diskuterats med olika afrosvenska organisationer, nätverk, aktörer och aktivister”.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0