Ädelmetallerna

Oro för amerikansk fastighetskrasch drev guldpriset till ny rekordnivå

Publicerad 2 december 2023 kl 10.02

Ekonomi. Världsmarknadspriset på guld steg under natten mot lördagen svensk tid till 2.092 dollar per troyuns i den amerikanska terminshandeln – det högsta priset någonsin. Bakgrunden är en oro för att amerikanska hyresvärdar inte ska kunna betala sina räntor.

Dela artikeln

Guldpriset har dragit iväg under senhösten när marknaden allt mer låtit sig övertygas om att den amerikanska centralbanken Federal Reserve kommer att genomföra en första räntesänkning redan i mars, för att skydda tungt belånade amerikanska hyresvärdar från att tvingas sälja delar av sina fastighetsbestånd.

– Om, och det är ett stort "om", men om vi börjar se tecken på att den kommersiella fastighetsbubblan håller på att spricka, då kommer det resultera i att man trycker mer pengar. En del av detta syns i guldpriset idag, säger Robert Minter, chef för ETF-strategier på investeringsjätten Abrdn, till Kitco News.

I fredags lät det dock annorlunda, när Federal Reserves ordförande Jerome Powell sade att han fortfarande inte är säker på att penningpolitiken är tillräckligt restriktiv för att få ner inflationen till 2 procent. Det skulle alltså öppna för ytterligare en räntehöjning istället.

Spekulantkollektivet litar dock inte på Powell och enligt CME FedWatch Tool har marknaden prisat in en mer än femtioprocentig chans att räntan sänks redan under första kvartalet 2024.

– Priset på den här ädelmetallen gynnas fortfarande av att folk tror att Fed sänker räntan, medan tekniska faktorer fortsätter att stödja den uppåtgående pristrenden, säger Lukman Otunuga, chef för marknadsanalys på Forexlive.com, till Kitco News.

Naeem Aslam, investeringschef för Zaye Capital Markets, anser att prisökningen kan vara början på en större uppgång i guldpriset.


Nyheter från förstasidan

Anrika hotellet fick nya ägare – blev våldtäkts- och kidnappningsbas

Efter irakiska familjens köp av Skänninge stadshotell. Ägaren hyllades som lokalhjälte – åtalas nu för människorov, flickvåldtäkt, i lokalerna.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.