Polisen: Bomber och skjutningar "på väldigt många platser"

Publicerad 11 november 2019 kl 15.04

Inrikes. Efter helgens många våldsdåd i Malmö har det beslutats om en nationell särskild händelse. Enligt polisen sker våldet på väldigt många platser i landet.

Gilla artikeln på Facebook

Den gångna helgen sköts en 15-årig pojke till döds i Malmö och ytterligare en pojke fick allvarliga skottskador. Samtidigt utsattes en 25-årig kvinna för ett mycket brutalt och oprovocerat mordförsök vid en busskur.

"Polisen arbetar långsiktigt och uthålligt, och har under lång tid haft stort fokus på kriminaliteten i Malmö. Nu ser man ett behov av att intensifiera arbetet ytterligare, och skapar därför en så kallad regional särskild händelse för att förstärka arbetet i linjen. Målet med arbetet är att ta ett regionalt krafttag mot kriminaliteten i Malmö, och fokusera ytterligare på polisens långsiktiga plan", skriver polisen på sin hemsida.

Samtidigt har ett beslut fattats om en nationell särskild händelse.

– Våra tankar går till de anhörigas föräldrar som tvingas genomlida det som är föräldrarnas värsta mardröm. Vi har också stor förståelse för den oro och den otrygghet den här typen av händelser skapar för de som bor och vistas i Malmö, säger Carina Persson, regionpolischef.

– Vi är inte den enda regionen som har de här utmaningarna, väldigt många andra ställen i landet har också situationer med både sprängningar och skjutningar. Och behovet av resurser och förstärkning att arbeta mot den här kriminaliteten finns på flera håll. Därför har det fattats beslut om en nationell särskild händelse för att få en samlad nationell bild och bättre kunna prioritera de förstärkningsrörelser som behövs till fler regioner. Vi i region Syd står inte ensamma, vi har redan förstärkning från nationell nivå och vi kommer att få ytterligare förstärkning.

Enligt Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö, ska det nu göras omprioriteringar och riktade resurser mot kriminella i region Syd, särskilt i Malmö. Han kommer personligen att frikopplas från sitt ordinarie uppdrag för att helt ägna sig åt det grova våldet i Malmö i den särskilda händelsen, uppger polisen.

– Vi tror att den öppna drogmarknaden är en av anledningarna till att vi ser skjutningar och sprängningar i Malmö, och vi kommer bland annat att inrikta oss mot gatnivån och gatulagningen. Våra fokusgrupper kommer att stärkas och vi kommer att ha tyngre insatser på kvalificerad spaningsnivå, trygghet och brottsförebyggande insatser bland annat. Vi tror på den inslagna vägen vi har jobbat på under lång tid, och nu stärker vi detta arbete ytterligare, säger han.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0