Polisen anklagades i början av året för att ha mörkat omfattande sexuella trakasserier på festivalen We are Stockholm eftersom förövarna var invandrare från tredje världen.
På uppdrag av rikspolischef Dan Eliasson har polisens etiska råd återigen diskuterat frågan. I rådets yttrande framkommer att polisen inte av politiskt korrekta skäl får mörka känsliga uppgifter, exempelvis om etnisk bakgrund.
"[E]n redovisning av uppgifter om exempelvis etnicitet i rapporter om brottslighet kan uppfattas som kränkande och fördomsfull av läsarna inte får hindra att sådana uppgifter lämnas när det är befogat med hänsyn till syftet med rapporteringen", skriver rådet.
"Att generellt avstå från att i beskrivningar av brottslighet redovisa den typen av känsliga uppgifter skulle enligt rådet i många fall göra att syftet med att överhuvudtaget sammanställa rapporter etc. av detta slag inte skulle kunna realiseras fullt ut", står det vidare i yttrandet.
Samtidigt understryker det etiska rådet att den typen av så kallade känsliga uppgifter måste behandlas med "stor varsamhet" och endast finnas med när det är "befogat och relevant för sammanhanget".