Asylkaoset

Polisen: Vi har kontroll på invandringen

Publicerad 16 oktober 2015 kl 13.37

Inrikes. Svenska Dagbladet rapporterade igår om interna dokument från polisen som vittnar om att myndigheten har tappat kontrollen över Sveriges inre gränskontroll. Men nu försäkrar polisen att allt är frid och fröjd.

Gilla artikeln på Facebook

I de interna dokumenten från polisens nationella operativa avdelning, Noa, framgick bland annat att polisen har en "oförmåga att utöva kontroll" över invandringssituationen. Det rapporterade Svenska Dagbladet under torsdagen.

"Den kontroll som polisen är skyldiga att genomföra inte kan verkställas i tillräcklig utsträckning", lyder budskapet i Stockholm och region väst.

Men enligt Mats Löfving, chef för Noa och ställföreträdande rikspolischef, råder ordning i Sverige.

– Polisens bedömning är att vi upprätthåller ordning och säkerhet i hela landet trots de ansträngningar som flödet av migranter utsätter samhället för. De uppgifter som presenteras är regionernas egna uppgifter tagna ur ett arbetsmaterial. Det är inte den samlade nationella bilden och bedömningen, säger Mats Löfving i ett pressmeddelande.

Han håller inte med om mediebilden av att polisen inte klarar av att genomföra kontroller av de invandrare som kommit till Sverige.

– Det är riktigt att polisen under en period genomfört färre inre utlänningskontroller än vi haft ambition att göra. Det finns flera skäl till detta. Ett är att vi har för få polisantällda med gränspoliskompetens och behöver utbilda fler poliser i att utföra inre utlänningskontroll och det tar lite tid.

Invandrarströmmen är i sig inte ett tillräckligt skäl för att införa inre gränskontroller, enligt polisen. Lagstiftningen ställer krav att en medlemsstats allmänna ordning eller inre säkerhet ska vara allvarligt hotad samt slår fast att detta är en exceptionell åtgärd. Polisens bedömning är att det råder både "ordning och säkerhet" i Sverige samt att de ordningsstörningar som kan hänföras till invandringssituationen är begränsade.

– När det gäller frågan om att Polismyndigheten skulle rekommendera regeringen att besluta om eller självt besluta att införa tillfällig inre gränskontroll så är de polisiära kraven för en gränskontroll inte uppfyllda, säger Mats Löfving och fortsätter:

– Dagens situation har medför ansträngningar på delar av polisen, främst på gränspolisen och poliser i yttre tjänst i Skåne. Vi ställer därför om organisationen för att genomföra fler inre utlänningskontroller och fortsatt upprätthålla ordning och säkerhet. En konsekvens av detta är att vissa delar av ordinarie verksamhet kommer att prioriteras ned.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ann Linde i Israel

Ska "nystarta" Sveriges relation med landet. Första besöket av en svensk utrikesminister på tio år.0 

Ekonominyheter

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Inrikes

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Över 100 ungdomar erkände snatteri

Butiken erbjöd "snatteriamnesti".. Då dök en efter en upp och betalade för varorna de stulit.0 

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0