Asylkaoset

Polisen: Vi har kontroll på invandringen

Publicerad 16 oktober 2015 kl 13.37

Inrikes. Svenska Dagbladet rapporterade igår om interna dokument från polisen som vittnar om att myndigheten har tappat kontrollen över Sveriges inre gränskontroll. Men nu försäkrar polisen att allt är frid och fröjd.

Gilla artikeln på Facebook

I de interna dokumenten från polisens nationella operativa avdelning, Noa, framgick bland annat att polisen har en "oförmåga att utöva kontroll" över invandringssituationen. Det rapporterade Svenska Dagbladet under torsdagen.

"Den kontroll som polisen är skyldiga att genomföra inte kan verkställas i tillräcklig utsträckning", lyder budskapet i Stockholm och region väst.

Men enligt Mats Löfving, chef för Noa och ställföreträdande rikspolischef, råder ordning i Sverige.

– Polisens bedömning är att vi upprätthåller ordning och säkerhet i hela landet trots de ansträngningar som flödet av migranter utsätter samhället för. De uppgifter som presenteras är regionernas egna uppgifter tagna ur ett arbetsmaterial. Det är inte den samlade nationella bilden och bedömningen, säger Mats Löfving i ett pressmeddelande.

Han håller inte med om mediebilden av att polisen inte klarar av att genomföra kontroller av de invandrare som kommit till Sverige.

– Det är riktigt att polisen under en period genomfört färre inre utlänningskontroller än vi haft ambition att göra. Det finns flera skäl till detta. Ett är att vi har för få polisantällda med gränspoliskompetens och behöver utbilda fler poliser i att utföra inre utlänningskontroll och det tar lite tid.

Invandrarströmmen är i sig inte ett tillräckligt skäl för att införa inre gränskontroller, enligt polisen. Lagstiftningen ställer krav att en medlemsstats allmänna ordning eller inre säkerhet ska vara allvarligt hotad samt slår fast att detta är en exceptionell åtgärd. Polisens bedömning är att det råder både "ordning och säkerhet" i Sverige samt att de ordningsstörningar som kan hänföras till invandringssituationen är begränsade.

– När det gäller frågan om att Polismyndigheten skulle rekommendera regeringen att besluta om eller självt besluta att införa tillfällig inre gränskontroll så är de polisiära kraven för en gränskontroll inte uppfyllda, säger Mats Löfving och fortsätter:

– Dagens situation har medför ansträngningar på delar av polisen, främst på gränspolisen och poliser i yttre tjänst i Skåne. Vi ställer därför om organisationen för att genomföra fler inre utlänningskontroller och fortsatt upprätthålla ordning och säkerhet. En konsekvens av detta är att vissa delar av ordinarie verksamhet kommer att prioriteras ned.


Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nära 1.000 skjutningar i USA – på en vecka

Efter BLM-kampanjen. Svarta gängvåldet eskalerar bortom kontroll.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Inrikes

Fängelse efter klankrig i Hjällbo

Elva personer döms efter jätteslagsmålet.. Tillhör de rivaliserande klanerna Simmo och Ali Khan.0 

Svensk vodka behöver inte tillverkas i Sverige

Kammarrättens dom.. Varken svensk vodka eller svensk akvavit behöver spädas i Sverige.0 

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0