Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Professorn: Folkhälsomyndigheten har "misslyckats kapitalt"

Publicerad 7 april 2020 kl 12.07

Inrikes. De äldre som "byggde Sverige" är nu de som drabbas värst av coronasmittan. Det förklarade Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, i Malou efter tio i TV4 på tisdagen. Folkhälsomyndighetens "strategi" har fullständigt misslyckats.

Gilla artikeln på Facebook

Folkhälsomyndighetens påstådda strategi var att skydda de äldre från coronasmitta.

Det har helt misslyckats och nu hotar en "katastrof" på äldreboenden, enligt Malou efter tio. Bara i Stockholm finns det hundratals smittade med många döda.

Besökare har förbjudits på boendena, men samtidigt har personalen gått ut och in. Det är den troliga förklaringen till smittspridningen, enligt Björn Olsen.

Folkhälsomyndighetens råd har varit att man kan jobba så länga man inte känner sig sjuk. Problemet med det, förklarar professorn, är att covid-19 kan smitta flera dagar innan symptomen visar sig.

Personalen har inte testats och skyddsutrustningen brister. Så sent som på måndagens pressträff påstod statsepidemiolog Anders Tegnell att skyddsutrustning inte hjälper.

Olsen är av en annan uppfattning. På Malou von Sivers fråga om det bör användas munskydd på äldreboenden, även om personen känner sig frisk, svarar han:

– Ja, absolut. Jag tycker man ska ha det som princip. Det är samma sak med alla principer under en pandemi, man måste vara otroligt tydlig och det ska omfatta så många människor som möjligt. Man får inte hålla på med en massa undantag, säger han i TV4.

Angående Folkhälsomyndighetens sågning av munskydd, säger han:

– Vi kan väl säga så här: om vi tittar på den strategi man haft, så har den misslyckats kapitalt, när det gäller att undvika att få in smittan på äldreboenden.

Enligt Olsen borde personal alltid ha skyddsutrustning när de går in till samtliga äldre på boenden, men det vill inte Folkhälsomyndigheten.

Malou von Sivers påpekar även att det i Stockholm ser ut ungefär som vanligt, att folk "har inte hörsammat" allvaret, vilket hon lade märke till när hon gick förbi Kungsträdgården. På detta svarar Olsen att vädjan till människors omdöme – det Folkhälsomyndigheten fokuserat på – bara fungerar på vissa, medan andra fortsätter som vanligt eftersom de tror de är odödliga. Detta beror på att många är "extrema individualister", men nu krävs det att vi tänker kollektivistiskt. De som inte bryr sig kan nämligen bli stora smittspridare i samhället, enligt professorn.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nederländerna: Uteslut Ungern ur EU

Pedofillagen blev spiken i kistan. Nu vill liberala Nederländerna utesluta Ungern ur unionen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Inrikes

Åklagaren rasar mot Stockholms tingsrätt efter Allra-fiasko

200 miljoner "borta".. "Det är oroväckande att det kan bli så uppenbara fel".0 

Federley "återförenas" med pedofilen

Bilder från grannar avslöjar.. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0