Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

Professorn: Folkhälsomyndigheten har "misslyckats kapitalt"

Publicerad 7 april 2020 kl 12.07

Inrikes. De äldre som "byggde Sverige" är nu de som drabbas värst av coronasmittan. Det förklarade Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, i Malou efter tio i TV4 på tisdagen. Folkhälsomyndighetens "strategi" har fullständigt misslyckats.

Dela artikeln

Folkhälsomyndighetens påstådda strategi var att skydda de äldre från coronasmitta.

Det har helt misslyckats och nu hotar en "katastrof" på äldreboenden, enligt Malou efter tio. Bara i Stockholm finns det hundratals smittade med många döda.

Besökare har förbjudits på boendena, men samtidigt har personalen gått ut och in. Det är den troliga förklaringen till smittspridningen, enligt Björn Olsen.

Folkhälsomyndighetens råd har varit att man kan jobba så länga man inte känner sig sjuk. Problemet med det, förklarar professorn, är att covid-19 kan smitta flera dagar innan symptomen visar sig.

Personalen har inte testats och skyddsutrustningen brister. Så sent som på måndagens pressträff påstod statsepidemiolog Anders Tegnell att skyddsutrustning inte hjälper.

Olsen är av en annan uppfattning. På Malou von Sivers fråga om det bör användas munskydd på äldreboenden, även om personen känner sig frisk, svarar han:

– Ja, absolut. Jag tycker man ska ha det som princip. Det är samma sak med alla principer under en pandemi, man måste vara otroligt tydlig och det ska omfatta så många människor som möjligt. Man får inte hålla på med en massa undantag, säger han i TV4.

Angående Folkhälsomyndighetens sågning av munskydd, säger han:

– Vi kan väl säga så här: om vi tittar på den strategi man haft, så har den misslyckats kapitalt, när det gäller att undvika att få in smittan på äldreboenden.

Enligt Olsen borde personal alltid ha skyddsutrustning när de går in till samtliga äldre på boenden, men det vill inte Folkhälsomyndigheten.

Malou von Sivers påpekar även att det i Stockholm ser ut ungefär som vanligt, att folk "har inte hörsammat" allvaret, vilket hon lade märke till när hon gick förbi Kungsträdgården. På detta svarar Olsen att vädjan till människors omdöme – det Folkhälsomyndigheten fokuserat på – bara fungerar på vissa, medan andra fortsätter som vanligt eftersom de tror de är odödliga. Detta beror på att många är "extrema individualister", men nu krävs det att vi tänker kollektivistiskt. De som inte bryr sig kan nämligen bli stora smittspridare i samhället, enligt professorn.


Nyheter från förstasidan

Romer flyr Sverige av rädsla för gängen

"Har blivit för osäkert". Nu flyttar de finska zigenarna hem igen.0 

Ekonominyheter

Inflationen sjunker ytterligare

Nya siffrorna.. KPI på 4,5 procent i februari.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Angreps av skolkamrater. Fick huvudet dunkat i asfalten – gång på gång.0 Plus

Mer från Inrikes

Kustbevakningens vattenskotrar skänks till Ukraina

Regeringens beslut.. "Vattenskotrar är något som är efterfrågat av Ukraina."0 

330 miljoner kronor till granater för Ukraina

Regeringen stödjer tjeckiskt initiativ.. "Det ukrainska ammunitionsbehovet är stort, särskilt gällande artilleriammunition."0 

Vetenskap

Majoritet svenska kvinnor tror på det övernaturliga. Utbredd tro på spöken, ufon, storsjöodjur och spåkvinnor.0 

Försvunnen mussla hittad efter 30 år. Troddes vara utdöd i svenska vatten.0 

Kultur