Det var i Tärnsjö i norra Uppland som ett radioaktivt vildsvin nyligen sköts av en jägare.
Strålningshalten i köttet har uppmätts till 16 000 Becquerel per kilo (Bq/kg), som kan jämföras med Livsmedelsverkets gränsvärde för att ett livsmedel ska få säljas, vilket är 1500 Bq/kg.
Förklaringen ska vara att vildsvinet har bökat i områden där nedfallet från Tjernobylolyckan 1986 var som värst. Där ligger strålningen fortfarande kvar i marken – alltså 30 år efter händelsen.
Nu befarar man att fler vildsvin ska drabbas efter hand som stammen sprider sig norrut.
– Man kan räkna med att strålningshalten i köttet kommer att öka ännu mer när vildsvinen når de värst drabbade områdena, säger Pål Andersson, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, till Mitt i naturen.
Detta är inte första gången som radioaktiva vildsvin hittas, men det är det värsta fallet hittills.