Raoul Wallenberg smugglade guld

Publicerad 18 maj 2012 kl 19.36

Inrikes.I en nyligen lanserad bok av forskaren Bengt Jangfeldt framförs en teori om den svenske diplomaten Raoul Wallenbergs försvinnande under slutet av andra världskriget.

Gilla artikeln på Facebook

I januari 1945 blev Wallenberg gripen av sovjetisk militär och hördes sedan inte av. Forskaren Bengt Jangfeldt skriver i sin nya bok att Wallenberg kan ha gripits när han hjälpte judar att smuggla sitt guld till Sverige.

– På samma sätt som han räddade judarnas liv rent fysiskt skulle även värdeföremålen räddas. Detta var en logisk del av räddningsaktionen. Han ansåg att värdesakerna skulle vara säkrare i Sverige än i Budapest, säger Bengt Jangfeldt till SvD.

– Min hypotes är att förklaringen till att han arresterades kan i själva verket vara rätt banal, att han åkte dit på någonting som man har förbisett tidigare, säger Bengt Jangfeldt till Sveriges Radio.

Svenska UD var misstänksamma
Jangfeldt menar att det är "otänkbart" att Wallenberg skulle ha försökt stjäla guldet, men den svenske beskickningschefen i Budapest Ivan Danielsson misstänkte att Wallenberg smitit med guldet.

- Motsättningarna mellan Wallenberg och diplomaterna på legationen var större än vad som kommit fram. Uppgifterna om värdesakerna var kända av UD. Misstro mot Wallenberg kan ha lagt hämsko på UD som kan ha trott att Wallenberg varit ute i egna ärenden, säger Bengt Jangfeldt.

Enligt vittnesmål som Jangfeldt lyfter fram hade Wallenberg gömt mellan 15 och 20 kg guld i bilen. I dagens penningvärde motsvarar det 7 miljoner kronor. Ryssarna kan ha misstagit det judiska guldet för att vara så kallat naziguld och trott att den svenske diplomaten hade för avsikt att snuva ryssarna på ett dyrbart krigsbyte.

Wallenberg tjänstgjorde på den svenska ambassaden i Budapest och tros ha dött 1947 i sovjetisk fångenskap. Den då 34-årige Wallenberg, som själv var av delvis judisk börd, är mest känd för att som Sveriges sändebud ha upplåtit svenska beskickningar i Ungern till judiska krigsflyktingar.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tjeckien: "Sverige muslimskt 2065"

Premiärministern varnar för utvecklingen. "Jag vill inte ha en enda asylsökare i Tjeckien, inte ens tillfälligt".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Larmet: Kvinnliga skogsägare inte feminister

Nya genusstudien.. Kvinnorna agerar också utifrån "maskulinitetsnormer" genom att såga med motorsåg.0 

V vill fälla Löfven om marknadshyror införs

Tänker agera före sommaren.. Men för att väcka en misstroendeförklaring i riksdagen måste partiet få stöd av något annat parti.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0