Klimatet

Rapport använde bilder från Hollywoodfilm i klimatinslag

Publicerad 22 februari 2021 kl 17.38

Media. SVT får kritik efter att ha använt sig av undergångsbilder från katastroffilmen The Day After Tomorrow i ett "Rapport"-inslag i om klimatet.

Gilla artikeln på Facebook

I Hollywoodfilmen från 2004 skildras hur "global uppvärmning" leder till en ny istid, med katastrofala följder för jorden. Temperaturen sjunker till -101 grader Celsius hela norra halvklotet täcks av snö och is.

I "Rapport" på söndagskvällen visade SVT upp scener från den postapokalyptiska katastroffilmen medan programledaren förklarade för tittarna att scenariot i filmen "inte är så långt ifrån det som hotar att ske".

I inslaget uppger klimatforskare att golfströmmen "mattas av" på grund av "den globala uppvärmningen", vilket påstås kunna leda till häftiga vintrar.

På sociala medier kritiseras den statliga tv-jätten nu för sitt reportage.

"Fatta hur sanslöst det är att SVTs Rapport pratar om- och visar scener från hollywoodfilmen 'The day after tomorrow' när de diskuterar förändringar i golfströmmen pga klimatförändringar. Det är ett journalistiskt haveri som kommer att bli svårslaget", skriver Twitter-användaren "Moderaterna 2022" i ett inlägg som fått nära två tusen gilla-markeringar.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Mer från Media

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur

Skattefinansierad talboksinläsare somnade mitt i boken. Snarkade ljudligt under ”Natt i Caracas” av Karina Sainz Borgo.0