Ädelmetallerna

Rapporten som visar: Snart kan guldpriset tillåtas stiga igen

Publicerad 5 augusti 2022 kl 18.55

Ekonomi. I över två år har ett litet antal storbanker pressat ned guldpriset genom så kallad nakenblankning, vilket fått värdeutvecklingen på metallen att stå still trots en rekordhög efterfrågan från småsparare. Men nu börjar småspararna ge upp och sälja sitt guld – och då brukar bankerna köpa tillbaka sina blankningspositioner och låta priset stiga igen, rapporterar CNBC.

Dela artikeln

Nyhetskanalen hänvisar till historiska siffror från den amerikanska tillsynsmyndigheten för handel med råvaruterminer, CFTC, som visar att bankerna traditionellt sett driver upp guldpriset när småspararnas nettoinvestering i guld är som lägst.

Till skillnad från många andra tillgångar styrs själva värdet på guld av guldpriset på terminsmarknaden och inte tvärtom, vilket är det brukliga. Den som har stora mängder pengar – men inte något riktigt guld – kan därmed kontrollera och manipulera guldpriset.

Enligt MSNBC:s ekonomijournalist Jim Cramer, som hänvisar till CFTC:s insynsrapport, är småspararnas nettoinvestering i guld nu mindre än den varit någon gång sedan maj 2019, strax innan guldpriset drevs upp kraftigt. Och det är inte första gången som småspararna missgynnades kraftigt av hur guldpriset utvecklade sig.

– Småspararna befinner sig alltid på fel sida, säger Cramer.

Den tekniske analytikern Larry Williams har gått så långt som att säga att för att investera i guld med lyckat resultat behöver man bara titta på hur småspararna gör och göra tvärtom. De stora spelarna – storbankerna – kontrollerar ju guldpriset och kommer se till att småspararna förlorar.

– Det är möjligen att dra det lite långt, men han har visat att under de senaste nio åren så har guldet alltid rusat i pris när småspararnas nettoinvestering i metallen är på en så låg nivå som idag, säger Jim Cramer.

Systemet med guldpriskontroll har kritiserats av experter i många år, men är samtidigt ifrågasatt. Vissa menar att det inte förekommer någon prismanipulation på guldmarknaden och att bankerna bara har tur, alternativt har skickligare analytiker, som till skillnad från allmänheten kan förutspå guldpriset korrekt år efter år.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.