Reinfeldt medger att öppna gränser leder till ökad brottslighet

Publicerad 10 januari 2019 kl 15.48

Inrikes. Fredrik "Batman" Reinfeldts Trygghetskommission presenterar nu en ny rapport där man slår fast att öppnare nationsgränser leder till brottslighet.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i juni 2017 som Svensk Försäkring, branschorganisationen för privata försäkringsbolag, tillsatte den förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) som ledare för sin "Trygghetskommission". I Aftonbladet liknades han vid superhjälten Batman.

Detta är enligt egen utsago en expertkommission med uppdrag att "analysera utvecklingen av vardagsbrottsligheten" och föreslå åtgärder för att minska kriminalitet och otrygghet i Sverige.

Idag släppte man sin andra rapport, där man klargör att internationella stöldligor ligger bakom cirka hälften av alla bostadsinbrott och en klar majoritet, 70-90 procent, av stölderna av bilar och båtmotorer.

Man förklarar också varför det är så:

– De internationella stöldligorna är en oönskad effekt av den ökade rörlighet över nationsgränser som möjliggjorts av att gamla gränsers betydelse har minskat, säger Reinfeldt i förordet.

Enligt Aftonbladets Oisin Cantwell ska Fredrik Reinfeldt i sin presentation av rapporten på torsdagen målande ha liknat stöldligorna vid "små, vältränade styrkor som närmast påminner om paramilitära grupperingar som gör raider in i landet".

Men den tidigare statsministern manar inte till att stänga gränserna, utan försöker alltså få det att låta som en naturlig utveckling, som att nationsgränserna av sig självt förlorat betydelse.

Att Reinfeldt själv propagerade för att svenska folket skulle "öppna era hjärtan" för just öppna gränser och mer invandring, nämner han inte.

Han menar också att annan brottslighet minskar i Sverige.

– Internationella stöldligor och bedrägerier är två områden där brottsligheten i kontrast till annan kriminalitet ser ut att öka. Det handlar om brott som påverkar människors livskvalitet. Det är hög tid att samhället med kraft reagerar mot den nya tidens livskvalitetsbrott, säger Fredrik Reinfeldt i ett pressmeddelande.

"Stölder, inbrott och bedrägerier är kränkande för dem som drabbas och skapar otrygghet i samhället", skriver Trygghetskommissionen, samtidigt som till exempel våldtäkter över huvud taget inte berörs i någon av rapporterna.

Reinfeldts "viktigaste" tips till rättsväsendet för att minska brottsligheten, handlar alltså inte om att stänga gränser.

– När de nya brotten utförs av professionella ligor som genomför stöldraider under snabb förflyttning in och ut ur landet eller när brotten utförs i den digitala miljön ställer det gamla sanningar på ända, säger han i rapporten och påpekar att kunskapen om denna "nya typen av kriminalitet" är låg och att mycket av den utförda brottsligheten därför inte utreds och inte heller leder till lagföring.

– Vi ser stora risker med att rättsväsendet kapitulerar inför stora och växande delar av den kriminalitet som påverkar samhället. Vårt viktigaste förslag för att ändra det är att föreslå att det ska ske en specialisering och fördjupning inom rättsväsendet men också med stöd av forskningsinsatser för att lära sig hur denna nya brottslighet fungerar. Det kommer att kräva specialistenheter med resurser att utreda och fördjupa sig, fortsätter han.


Soldiers of Odin

"Jaktsäsongen har inletts." Medborgargardet poserar med brännbollsträn och kedjor i film som textats på arabiska.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersen har läst ny bok om identitetspolitik. Hysteriska feminister och "antirasister" tros vara resultat av att allt fler växer upp utan fäder och bröder.0 Plus

Mer från Inrikes

Totalförsvarsövning för första gången på 33 år

Har inte övats sedan 1987.. Genomförs i en fiktiv situation där Sverige utsätts för väpnat angrepp.0 

Sidor

Vetenskap

Bomb- och skottsäker familjebil gör säljsuccé bland vanligt folk. Ny marknad: Bepansrade bilar för svenssons.0 Plus

Fick benmärg av donator – nu har all hans sperma donatorns DNA. Blodcancer kan botas med stamcellstransplantation.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0