På söndag den 1 april införs nya regler för vissa typer av utkontraktering, eller outsourcing.
De innebär att Säkerhetspolisen får uppdrag och rätt att ytterst stoppa en upphandling som kan vara skadlig för rikets säkerhet.
– Säkerhetspolisen välkomnar de nya reglerna. De ger oss bättre möjligheter att förebygga att skyddsvärden med betydelse för rikets säkerhet exponeras, en sårbarhet som vi har pekat på under flera år, säger Linda Escar, biträdande enhetschef för säkerhetsskydd.
De nya reglerna gäller statliga myndigheter som tänker göra en säkerhetsskyddad upphandling med säkerhetsskyddsavtal i nivå 1, vilket betyder att myndigheten planerar att utkontraktera verksamhet som är av betydelse för Sveriges säkerhet och att leverantören i fråga kommer att hantera och förvara hemliga uppgifter utanför myndighetens lokaler, skriver Säkerhetspolisen.
Innan upphandlingsprocessen inleds ska myndigheten först genomföra en särskild säkerhetsanalys för att dokumentera vilka hemliga uppgifter leverantören kan få ta del av. Sedan ska myndigheten samråda med sin tillsynsmyndighet, det vill säga Säkerhetspolisen eller Försvarsmakten.
– Säkerhetspolisens uppdrag är att bedöma om utkontrakteringen är lämplig sett till skyddsvärdet och möjligheten att bibehålla ett fullgott säkerhetsskydd. Det här ska göras innan upphandlingsprocessen startar. Därför är det viktigt att myndigheterna hör av sig till oss i god tid, säger Linda Escar.
Säpo kan sedan ställa krav på att den upphandlande myndigheten ska vidta vissa åtgärder. Om myndigheten inte vidtar åtgärderna eller om Säkerhetspolisen bedömer att upphandlingen inte uppfyller de krav som säkerhetsskyddslagen ställer har Säpo rätt att stoppa den.
De nya reglerna betyder dock inte att Säkerhetspolisen också övertar myndigheternas ansvar.
– Varje myndighet är huvudansvarig för sitt eget säkerhetsskydd. Det betyder att det är den upphandlade myndigheten som ska analysera och identifiera vilka säkerhetsskyddsåtgärder utkontrakteringen kräver. Myndigheten ska också se till så att leverantören implementerar det säkerhetsskydd som krävs och följer det under hela kontraktstiden, säger Linda Escar.
Enligt TT kan Säpo inte svara på om de nya reglerna har med IT-läckan på Transportstyrelsen att göra.