Asylkaoset

Så ska regeringen skicka hem 80.000

Publicerad 2 maj 2016 kl 16.32

Inrikes. Uppemot 80.000 asylsökare beräknas utvisas ur Sverige efter att ha fått avslag på sin asylansökan. Idag presenterade regeringen förslag på hur massutvisningarna till tredje världen ska kunna verkställas.

Gilla artikeln på Facebook

S-ministrarna Anders Ygeman och Morgan Johansson förklarade under en presskonferens att antalet förvarsplatser med 100 stycken till 350.

I förvarsplatserna ska personer hållas inlåsta i väntan på utvisning så att de inte kan hålla sig undan och leva som illegala invandrare (som tidigare kallades "papperslösa flyktingar" i media). Platserna ska i första hand tillhandahållas i det gamla fängelset Kirseberg i Malmö som tidigare var tänkt att bli asylboende.

En annan åtgärd som ska underlätta processen är att svenska poliser ska skickas till Somalia, Afghanistan och Irak.

– De ska vara behjälpliga med återvändandet och myndighetskontakterna i de respektive länderna, sade Anders Ygeman till Aftonbladet.

Ygeman har tidigare flaggat för att uppemot 60.000 till 80.000 personer kommer att utvisas ut Sverige, men siffran bygger på att asylmottagandet fortsätter att vara lika högt som tidigare år.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0