Arkivbild.

Sanandaji: "En fantasi" att illegala är viktiga för ekonomin

Publicerad 13 april 2017 kl 11.01

Ekonomi. Tidigare i veckan påstod Åsa Linderborg att Sverige skulle "stanna" utan alla illegala invandrare som utför låglönejobb. Det är en felaktig "fantasi", menar nationalekonomen Tino Sanandaji på sin Facebook.

Dela artikeln

Han hävdar också att vänstern förvandlats till en "invandringskult" som romantiserar låglönejobb i ett försök att försvara invandringen.

"Sverige stannar utan de papperslösa", hävdade Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg i måndags, och menade att illegala invandrare byggts in i Sveriges ekonomi och utför många viktiga låglönejobb.

Även i DN har man kunnat läsa att om de illegala plötsligt försvann "skulle landets ekonomi rasa ihop".

Men det stämmer inte. Tvärtom är den illegala låglönesektorn ett problem som tränger undan arbetslösa, svarar författaren och nationalekonomen Tino Sanandaji.

Han menar att det är "en fantasi" att ekonomin skulle rasa samman utan några tusen illegala i låglöneyrken.

"Sverige fungerade bevisligen [för] några år sen, när det fanns få illegala invandrare", påpekar han.

Enligt Sanandaji utgör illegala några promille av arbetskraften och befinner sig i så kallade överskottsyrken som lätt kan utföras av andra. Han säger att låga löner inte är någon samhällsekonomisk vinst.

"Det reflekterar låg produktivitet i marginella serviceyrken som knappt efterfrågas och lätt kan ersättas", menar Sanandaji .

Tino Sanandaji påpekar tvärtom att en illegal sektor snedvrider konkurrensen och tränger bort arbetslösa som söker de få enkla jobb som fortfarande existerar i Sverige.

"Det är skadligt och oönskat, och motarbetades av den traditionella vänstern", påpekar Sanandaji.

Men den moderna vänstern har blivit en "invandringskult" som romantiserar svartarbete och lönedumpning i ett desperat försök att försvara invandringen och mångkulturen, menar nationalekonomen. Den nya vänstern hävdar att ekonomin behöver en lågavlönad underklass, vilket enligt Tino Sanandaji är absurt eftersom det var det som den traditionella arbetarrörelsen kämpade emot.

"På basis av dessa förvirrade resonemang vill man med invandring återskapa den fattigdom som pressades tillbaka efter decennier av kamp", avslutar Tino Sanandaji.


Nyheter från förstasidan

Staten tar över pendeltågen i Stockholm efter kaos

Nödavtal med SJ träder i kraft imorgon. "Successivt kommer resenärerna att märka förbättringar".0 

Ekonominyheter

Skrotar målet när konsumenterna valde annat. Försäljingen väntas sjunka ytterligare 14 procent i år.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Över 100.000 män har undersökts. Men nu stoppas studien – eftersom resultatet är "rasistiskt".0 Plus

Mer från Ekonomi

Skjuter i höjden. En bitcoin kostar nu 62.000 dollar.0 

Ingves: Giriga bostadsägare har förstört svensk ekonomi

"Har valt att gynna sig själva".. År efter år har ekonomin misskötts av giriga bostadsägare och opportunistiska politiker, om man får tro tidigare riksbankschefen.0 

Vetenskap

Tre nya minimånar upptäckta i vårt solsystem. Hittades runt Neptunus och Uranus.0 

Cambridge-forskare: I princip noll svarta på toppositioner om meritokrati tillämpas. Vädjar till etablissemanget att acceptera den biologiska verkligheten.0 Plus

Kultur