Schweiz folkomröstar om invandring

Schweiziska ekologer försöker stävja den ökande invandringen

Publicerad 3 november 2012 kl 10.29

Utrikes.En grupp schweiziska miljövänner lämnade under fredagen in ett medborgarinitiativ om en lagändring för att bromsa invandringen i syfte att rädda miljön.

Gilla artikeln på Facebook

Miljöorganisationen "ECOlogie et POPulation" (Ecopop) samlade 120.700 underskrifter vilket är mer än de 100.000 som krävs för att få till stånd en folkomröstning. Ecopops proposition ska nu genomgå prövning för att se om det finns rättsliga hinder för förslaget att gå till en trolig folkomröstning 2015.

Gruppen, som säger sig vara emot alla former av främlingsfientlighet och rasism, uppmanar den schweiziska regeringen att begränsa invandringen för att undvika urbanisering och att bevara dess unika natur.

Schweiz har idag en av de tätaste befolkningarna på jorden, med 480 invånare per kvadratkilometer. Landet har en befolkning på omkring åtta miljoner människor, och enligt officiell statistik från augusti fanns det 1,8 miljoner utlänningar i Schweiz, vilket är 3 procent mer än året innan.

I en nyligen genomförd onlineundersökning uppgav 75% att de stödjer initiativet, 20% att de motsätter sig det och 5% var osäkra, enligt 20 Minuten Online.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0