Kvinnan var på plats i Västafrika på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd, MSB. Orsaken till att sjuksköterskan ansågs ha exponerats för hög risk var att en koncentrerad klorlösning, som personalen kontinuerligt tvättar sig med, trängt sig in mellan tre par skyddshandskar och skyddsklädseln.
Vid en utredning av händelsen kom det fram att det inte var någon skada på skyddsutrustningen. Den klorlösning som läckt in hade dock kommit i kontakt med huden och orsakat en lindrig frätskada. Incidenten inträffade då sjuksköterskan vårdade en patient.
Sjuksköterskan transporterades enligt rutin med ambulansflyg hem till Sverige och Malmö. Hon fördes sedan vidare till infektionskliniken vid Skånes universitetssjukhus i Lund för kontroll där man konstaterade att hon inte visade några tecken på infektion.
Då insatspersonen inte uppvisade någon form av symptom togs inga prover för ebola. Sjuksköterskan kunde redan i natt lämna sjukhuset och kommer nu kontinuerligt att följas upp av sjukvården under tre veckor, som är inkubationstiden för ebola.
– Det är viktigt att veta att man smittar inte med ebola innan man har blivit sjuk. Det finns ingen risk att träffa de här människorna som har varit nere och arbetat, säger Peter Lanbeck, chef för verksamhetsområde infektion på Skånes universitetssjukhus, till Sveriges Radio.