Skrällen: "Hollands Donald Trump" blir störst i nederländska regionvalet

Publicerad 22 mars 2019 kl 12.02

Utrikes. Invandringskritiska partier fortsätter vinna mark i Europa. Senast ut är Nederländerna, där nybildade Forum för Demokrati (FvD) nu blir största parti.

Gilla artikeln på Facebook

Det invandringskritiska och EU-skeptiska partiet Forum för Demokrati (FvD) bildades så sent som 2016. I sitt första parlamentsval 2017 vann man två mandat i parlamentet. 

Men i regionvalet i veckan gick det betydligt bättre. Partiet blev allra störst och får nu 86 platser i landets 12 provinser.

Folkpartiet för Frihet och Demokrati, som leds av premiärminister Mark Rutte, får 80 platser.

Valresultatet från regionerna kommer sedan bilda senatens 75 ledamöter, och där väntas nu Ruttes parti få 12 plats och förlora sin majoritet samtidigt som FvD får hela 13 platser.

FvD:s partiledare Thierry Baudet, 36, som har kallats för "Hollands Donald Trump", menar att valresultatet är ett slag i ansiktet på elitens arrogans.

– Vi står mitt i resterna av det som en gång var den största och vackraste civilisationen som världen någonsin känt, säger Baudet i ett tal enligt Politico och tillägger att "vi är underminerade av våra universitet och våra journalister".

I svenska medier kallas hans parti för "främlingsfientligt".

Thierry Baudet är också känd för sin skepticism till klimatalarmismen. På Twitter har bland annat skrivit att hundra procent av forskarna är eniga om att 97 procent av klimatforskare inte är eniga i klimatfrågan, vilket är en myt som gammelmedia brukar sprida.

Regionvalet hölls två dagar efter det misstänkta islamistiska terrordådet i Utrecht.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Svensk uppfinning kan stoppa sommarhettan inomhus. Specialdesignad fönsterfilm fördelar solens värme jämnt från morgon till kväll.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0