Stockholms besked: "Solen skiner, men mörkare tider väntar"

Publicerad 30 mars 2020 kl 11.03

Inrikes. En mörk tid väntar Stockholm framöver. Det förklarade finansregionrådet Irene Svenonius (M) under en presskonferens på måndagsförmiddagen. Men det finns också ljus, så som att Älvsjömässan på en vecka byggts om till ett helt nytt sjukhus för 600 patienter.

Gilla artikeln på Facebook

På en månad har Stockholms stad gått från noll personer på intensivvården för covid-19 till idag 92 stycken. Samtidigt finns det nu 440 coronapatienter på vanlig vårdplats. Hittills har 68 personer i regionen mist livet till följd av den dödliga coronasmittan.

Det förklarade finansregionrådet Irene Svenonius på måndagens pressträff, som hölls i Älvsjö.

– Våren är här och solen skiner, men tyvärr väntar mörkare tider kommande veckor. Vi ser en snabb smittspridning. Även om sjukvården gör allt i sin makt, vet vi att fler kommer mista livet, fler kommer förlora nära och kära i denna fruktansvärda sjukdom.

Men det finns också ljuspunkter i Stockholm. Enligt Svenonius jobbar både privata och offentliga aktörer tillsammans för att stoppa smittan.

– Vi gör allt som går, och vi jobbar som ett team.

I den stora Älvsjömässan utanför Stockholm skulle det egentligen ha varit en trädgårdsmässa nu. I stället har mässan byggts om till ett fältsjukhus.

– Det som skett här på mindre än en vecka är ett mirakel. Det är en fantastisk prestation, och sjukhuset är snart redo att ta emot de första patienterna. Det hade inte kunnat ske utan denna starka kraft att människor vill göra saker tillsammans, sade Svenonius.

Totalt har också 6.500 personer erbjudit sig att frivilligt jobba inom vården i Stockholm.

Samtidigt är Svenonius väldigt orolig för vad som väntar.

– Detta är en tid när alla måste ta ansvar, alla kan ta ansvar, alla måste hjälpa till. Det handlar om att minska smittspridningen. Vi ska inte åka iväg över påsken någon annanstans, vi ska stanna hemma och hålla oss i ensamhet så mycket vi kan. Jag ska inte åka till mitt landställe. Andra ska låta bli att åka till fjällen. Vi ska stanna här. Vårdpersonalen går till jobbet för att rädda liv. Det vi kan göra är att ta hänsyn och stanna hemma. Det kommer fler påskar, sade finansregionrådet.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur