Ädelmetallerna
HÅLLS NERE: De manipulerade priserna på amerikanskt pappersguld styr i praktiken även priset på den verkliga guldindustrins produkter, som denna guldtacka från svenska gruvbolaget Boliden.

Storbanker manipulerar ned guldpriset under corona

Publicerad 18 maj 2020 kl 19.20

Vetenskap. Under coronakrisen har enskilda finansjättar manipulerat ned guldpriset på den amerikanska råvarubörsen Comex på ett sätt som har förstört ädelmetallens traditionella status som säker tillflyktsort vid en kris. Det hävdar forskare i en färsk analys från universitetet i Sussex.

Dela artikeln

Forskarna studerade hur terminshandeln för så kallat pappersguld fungerade under coronakrisen och upptäckte att enskilda affärer genomfördes på Comex som var så stora att de direkt drev ned guldpriset på egen hand, vilket enligt forskarna har haft till syfte att manipulera marknaden i strid med den amerikanska lagstiftningen mot marknadsmissbruk.

Även bitcoin har manipulerats på ett liknande sätt, enligt analysen.

– När pengar flödar ut från aktiemarknaden skulle man ju kunna förvänta sig att efterfrågan ökar på guld och bitcoin. Men den här gången har de säkra tillflyktsorterna uppträtt helt annorlunda. Guld och bitcoin har fallit tillsammans med den amerikanska aktiemarknaden, säger professor Carol Alexander vid University of Sussex Business School i ett pressmeddelande och fortsätter:

– När S&P 500 kraschade i mars 2020 hade guldet sin sämsta vecka på åtta år, när det skulle ha haft sin bästa. Detta på grund av massiv blankningsförsäljning av Comex guldterminer. Vi bevittnar en manipulation av finansmarknaden som nu sker i en omfattning och med en frekvens som tidigare har varit ovanlig.

Storbank var "kriminell organisation"
I höstas åtalade amerikanska myndigheter fyra chefer på jättebanken JP Morgan för att ha använt just Comex för att manipulera fram volatilitet i guldpriset på olaglig väg. Närmare bestämt upptäckte åklagarna att bankens ädelmetall­avdelning hade förvandlats till en "kriminell organisation", rapporterade Bloomberg.

I februari i år rapporterade samma Bloomberg att det amerikanska justitiedepartementet inte tänker nöja sig med att åtala de anställda cheferna, utan nu även förbereder ett åtal mot JP Morgan som företag. Detta sedan det framkommit att banken använt sina handelskontor i New York, London och Singapore för att manipulera guld- och silverpriset i syfte att gynna vissa hedgefonder som är kunder i banken.

Åklagarna hävdar att JP Morgan har manipulerat guldpriset i över ett decennium. Det är inte känt om manipulationen i huvudsak har drivit guldpriset uppåt eller nedåt, men eftersom åtgärderna har skapat volatilitet i marknaden har de i vart fall förstört guldets rykte som säker och stabil tillgång, vilket anses ha sänkt guldpriset på lång sikt.

"Prekär situation"
Under vårens guldprisfall rådde det dock ingen tvekan om att de amerikanska storbankerna verkade för att få till just ett fall i guldpriset. Den svenske förvaltaren Eric Strand konstaterar att de amerikanska jättarna storblankade guldpriset genom Comex terminskontrakt fram till den 24 februari i år. Bankerna är därmed så illa tvungna att få ned priset på pappersguld på något sätt, lagom till terminskontrakten förfaller.

– De har satt sig i en prekär situation och gör allt för att kunna köpa tillbaka dessa positioner utan förlust, har Strand tidigare sagt till Realtid.

– Om de inte lyckas och priserna fortsätter upp så kan de tvingas ge upp och måste då börja köpa tillbaka sina korta positioner vilket skulle få priserna att gå upp ännu mer, en så kallad ”short-squeeze” vilket är ett väldigt positivt scenario för långa investerare. Om de däremot lyckas så brukar ”korrigeringen” först sluta när de fått priserna en bit under 200-dagarssnittet.


Vill att myndigheterna agerar. "Ibland känns det inte som att jag bor i ett utvecklat land"0 Plus

Folkutbytet

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.