Storbankerna: Ljusning i svensk ekonomi

Publicerad 25 augusti 2020 kl 16.07

Ekonomi. Sveriges BNP kommer inte falla lika mycket i år som man tidigare befarat, bedömer nu SEB:s ekonomer. Även Swedbank gör en mindre dyster prognos.

Gilla artikeln på Facebook

Det är SCB som nu bedömer att Sveriges BNP för helåret inte kommer falla lika mycket som man tidigare bedömt.

I maj var bankens prognos att BNP skulle falla med 6,5 procent i år, men nu skriver man ned siffran till 3,8 procent.

– Vi ser att konsumtionen har utvecklats starkare men även produktionen går åt rätt håll. Och det här gör att vi tycker att det finns anledning att måla upp en lite mindre dyster bild. Man får inte glömma att det fortfarande är stora BNP-fall som vi räknar med men mindre än vad vi räknade med i maj, säger bankens chefsekonom Robert Bergqvist till Ekot.

Under 2021 och 2022 växer sedan svensk BNP med 4,2 procent respektive 3,1 procent, enligt SCB:s prognos.

Även Swedbank gör en något mer positiv bedömning men tror att BNP kommer falla med 5 procent i år för att stiga med omkring 3 procent 2021 och 2022.

"Efter ett historiskt fall i ekonomin under det andra kvartalet är återhämtningen igång också i Sverige", skriver Swedbank i sin senaste prognos på tisdagen.

– Vi bedömer att den ekonomiska återhämtning som nu pågår runt om i Europa fortsätter under hösten. Men osäkerheten är fortsatt stor och prognoserna bygger på att den nu ökande smittspridningen i flera länder kan hållas i schack och inte eskalerar, säger Andreas Wallström, tillförordnad chefsekonom på Swedbank, i ett pressmeddelande.

– Den senaste tidens ekonomiska statistik har på flera håll kommit in bättre än väntat, fortsätter han. Men arbetslösheten har stigit snabbt och någon vändning är inte att vänta under hösten. Mot slutet av året väntas drygt 200.000 fler vara arbetslösa än före krisen.

Enligt Swedbank handlar det nu om att gå från akut krisbekämpning till långsiktighet. Särskilt den svenska arbetslösheten är ett problem.

– Sverige har trots den låga statsskulden i utgångsläget inte spenderat mer än andra länder och vi bedömer att det finanspolitiska utrymmet är fortsatt stort. Nu behövs åtgärder för att stötta ekonomin på sikt. Ett område som särskilt behöver prioriteras är arbetsmarknaden, där arbetslösheten faktiskt steg i Sverige redan före coronakrisen, säger Andreas Wallström och lyfter även den "gröna omställningen".


Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Småföretag betalar mest skatt i 189 av 204 kommuner

Beskattas hårdast och bidrar mest.. Storföretag står för den största delen i bara 15 kommuner.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Ekonomi

Klarna värt 262 miljarder när svenskar lånar till flygtaxi och hemkörd mat

"Meet the jetsons".. Inkassojätten skär guld med pennkniv när Svensson lånar och glänser som aldrig förr.0 

Faller stort efter veckans börsnotering. Andra kryptovalutor dras med i raset.0 

"Går inte att reglera". Nu blir transaktioner med kryptovaluta förbjudet i landet.0 

Vetenskap

Kultur

I "Svenska fall" mördas det fortfarande som på farfars tid. Serien har snart slut på lämpliga fall.0