Jättespridning av corona i Skåne jämfört med tidigare siffror. Bild från Folkhälsomyndighetens pressträff idag.

Stränga coronaråd till skåningar: Undvik butiker, kollektivtrafik och fester

Publicerad 27 oktober 2020 kl 16.10

Inrikes. Folkhälsomyndigheten har i dag tillsammans med Region Skåne infört mycket skarpa coronaråd för samtliga personer som befinner sig i Skåne. Alla uppmanas att undvika butiker och kollektivtrafik och endast umgås med personer som man normalt träffar i vardagen.

Gilla artikeln på Facebook

Skåne inför nu några av de skarpaste rekommendationerna i hela landet sedan coronasmittan började.

Skärpningen görs för att stoppa den snabba smittspridningen, där det genomsnittliga antalet positiva fall per dag mer än fördubblats på bara ett par veckor.

De skärpta råden gäller från och med idag och tre veckor framåt.

Bland annat uppmanas alla att avstå från inomhusmiljöer där det är risk för trängsel, som till exempel butiker och köpcentrum. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan dock göras.

"Alla bör undvika att umgås med andra personer än de som man bor med eller träffar varje vecka", heter det också.

Dessutom har Länsstyrelsen i Skåne beslutat att hålla fast vid ett publiktak på 50 personer och det gäller för alla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i regionen.

– Nu behöver vi dra i nödbromsen för att bryta den här utvecklingen. Det är på allvar nu. Alla måste verkligen hjälpas åt och ta ansvar. Var och en måste följa de skärpta råden för att minska smittspridningen, säger Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander i ett pressmeddelande.

– Vi står enade i Skåne. Om alla ställer upp nu och verkligen anstränger sig att hålla avstånd under de kommande tre veckorna så har vi en chans att tillsammans bromsa smittspridningen, säger regiondirektör Alf Jönsson.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0