Kraftig minskning i april jämfört med samma månad 2019.

Svensk export störtdyker: "Väldigt tråkiga nyheter"

Publicerad 30 maj 2020 kl 14.30

Ekonomi. Den svenska varuexporten minskar nu kraftigt på grund av coronakrisen och detta kan få långtgående konsekvenser för landet, uppger Stockholms Handelskammare.

Gilla artikeln på Facebook

Den enda "positiva" effekt som Sveriges så kallade coronastrategi hittills uppvisat är mindre kortsiktigt BNP-fall än andra länder.

Men på längre sikt väntas den svenska ekonomin inte klara sig bättre än andra, bland annat då Sverige är ett så exportberoende land.

Nu visar siffror från Stockholms Handelskammare att svensk varuexport rasar kraftigt.

Under april månad minskade den svenska utrikeshandeln med varor med 17 procent jämfört med samma månad förra året.

– För ett litet och exportberoende land som Sverige är det här väldigt tråkiga nyheter. 1,5 miljoner svenskar är sysselsatta av exporten till andra länder. Över tid blir det betydande bortfall från vår ekonomi, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

– Krisen påverkar hela vår ekonomi och har tydligt bromsat den varuexport som är något av en pulsåder för svensk ekonomi och i förlängningen jobben i landet. Eftersom vi är starkt beroende av kontakterna med vår omvärld, som just nu är kringskurna, så kommer det vara viktigt att förlänga och utveckla exempelvis omställningsstödet för ytterligare några månader.

De så kallade exportorderstockarna utvecklas starkt negativt för samtliga regioner utom norra Mellansverige som har en svagt positiv utveckling, enligt nya data från Konjunkturinstitutet som Stockholms Handelskammare analyserat. Brantast är fallet i Västsverige och Sydsverige. När det gäller förväntningar på framtidens utveckling redovisar alla regioner dramatiskt negativa nettotal.

– Vi har en situation där den faktiska varuexporten försvagas och exportföretagen är väldigt dystra, både när det gäller nuläge och framtid. Det kommer krävas ansträngningar och uthållighet för att få kurvan att vända uppåt, säger Stefan Westerberg.


Klimatet

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Skriker som besatt när hon inte får göra som hon vill. Coronafuskande muslimen kräver särbehandling – då reagerar poliserna såhär.0 Plus

Vetenskap

Grävde fram gammal dalahäst i Falun. Tros vara en av de äldsta i sitt slag.0 

Fisken som vi alla härstammar från. Vår förfader gav oss våra tandförsedda käkar.0 Plus