Svenska läkare transplanterade livmoder från död kvinna

Publicerad 19 februari 2020 kl 09.33

Vetenskap. För första gången har svenska läkare genomfört en transplantation med livmoder från avliden donator.

Dela artikeln

Transplantationen gjordes i december 2019, under ledning av Mats Brännström, överläkare och professor i obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Men först nu går teamet ut med informationen.

Ytterligare fem transplantationer med livmoder från avlidna donatorer planeras av forskarteamet under 2020 och 2021.

Hittills har tre barn i världen fötts efter transplantation av livmoder från avliden donator, ett barn i Brasilien följt av två i USA. En första födsel i Sverige kan ske tidigast 2021.

– Det känns bra att vi är igång. Nu har vi också kunnat meddela de andra personerna på väntelistan att den första transplantationen är gjord, säger Mats Brännström i ett uttalande.

Alla tidigare livmodertransplantationer i Sverige har involverat levande donatorer, ofta mottagarens mamma och i några fall en annan närstående.

Donatorn i det aktuella fallet var en kvinna som tidigare fött barn, och som var i fertil ålder när hon hastigt gick bort. Frågan om hennes inställning till organdonation ställdes till de efterlevande, vilket alltid görs när en potentiell donator inte finns i donationsregistret.

– Man frågade också specifikt om livmodern eftersom det är ett nytt organ i de här sammanhangen. Enligt det forskningsetiska tillståndet för studien måste livmodern särskilt nämnas, säger Mats Brännström.

Mottagaren av livmodern, en kvinna i 30-årsåldern, kallades på kort varsel till Sahlgrenska Universitetssjukhuset för operation. Efter fem dygn kunde hon lämna sjukhuset, och står nu under samma bevakning och vård som övriga livmodertransplanterade i Sverige.

Planen är att i höst, tio månader efter operation, inleda försök att göra kvinnan gravid. Det sker genom att ett embryo, som tillkommit via IVF före transplantationen, återförs i den transplanterade livmodern.

Efter det svenska genombrottet 2014, med första födseln i världen efter en livmodertransplantation, har ytterligare åtta barn varav tre syskonpar fötts inom det som kallas studie ett. Sista födseln i studien skedde i januari 2020.

I studie två, "robotprojektet", har ett barn fötts, 2019. Studien innebar ett teknikskifte där robotassisterad titthålskirurgi gjorde det kirurgiska ingreppet på donatorn mer skonsamt. Den sista av åtta operationer i studien gjordes november 2019. En graviditet pågår.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Mer från Vetenskap

Apmänniskan Lucy får ansiktslyft – så såg hon ut

Levde för 3,2 miljoner år sedan. . Ny 3D-rekonstruktion visar människans tidiga ursprung.0 

Kritiserade diagnosen utbrändhet går i graven

Unika svenska "sjukdomen" avskaffas.. Idag sjukskrivs 20.000 personer per år – nästan bara kvinnor – för "utmattningssyndrom".0 

KI-larmet: Fluorid i dricksvattnet gör barn dumma i huvudet

Gäller även vid låga halter, enligt nya svenska studien.. "Påverkar barnens verbala förståelse och förmågan att tolka och bearbeta sinnesintryck."0 

Vetenskap

Okända gifter upptäckta i svenskars blod. SPA:er i höga nivåer – hos samtliga undersökta bloddonatorer.0 

Kultur

Världens mest protestantiska land. Kyrkan där vi dyrkar våra makthavare.0 

Asatroende får egen gravplats – i ovigd jord. Första gången i modern tid.0