Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray

Publicerad 31 maj 2020 kl 13.09

Vetenskap. Svenska forskare vill i ett pilotprojekt bidra till ett framtida coronavaccin i form av en nässpray som triggar igång exakt rätt immunceller.

Gilla artikeln på Facebook

– Det finns fördelar med att ge ett vaccin direkt i nässlemhinnan. Det efterliknar hur många virus ofta tar sig in i kroppen och kan därför effektivare lura rätt celler att dra igång försvaret, säger forskaren Karin Norling vid institutionen för biologi och bioteknik på Chalmers, i ett utskick.

Forskarna vill testa ett unikt koncept som skulle kunna bidra till utvecklingen av vaccin mot såväl covid-19 som andra virusinfektioner.

De vill designa en biologisk nanopartikel som lurar kroppens immunceller att agera som om de hade mött ett äkta virus. I själva verket kommer de i kontakt med ett så kallat mRNA, som är ett förstadium till en ofarlig del av viruset. Dessutom ska den konstgjorda partikeln förses med både immunförstärkare och ett målsökande protein – en sorts adresslapp – som gör att vaccinet enbart når en viss typ av immunceller. När dessa blir aktiverade lär sig kroppen enligt forskarna förhoppningsvis att känna igen och försvara sig mot viruset i framtiden.

– Förhoppningen är att detta tvärvetenskapliga angreppssätt inom grundforskningen ska kunna ge svar på hur en framtida vaccinplattform baserad på mRNA-teknik skulle kunna utformas, säger Fredrik Höök som är professor vid institutionen för fysik på Chalmers.

Under pilotprojektet ska forskarna utvärdera förutsättningarna för ett längre och mer omfattande projekt för att ta fram ett covid-19-vaccin i nässpraysform.

– Det kommer att ta flera år att utveckla ett vaccin, men förhoppningsvis kommer pilotprojektet att visa om konceptet med ett målsökande nässpraysvaccin är lovande nog för att gå vidare med, säger Karin Norling. ​


Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Adolf Hitler var illegal invandrare i Tyskland. Utredning klargör handläggarnas dundermiss.0 Plus

Studie visar: Barnläkare med fel hudfärg kan vara livsfarliga. Så hotar mångfalden inom sjukvården ditt barns hälsa.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0